Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, vrea sa modifice procedura de sesizare a Curtii Constitutionale. Chiuariu a spus ca CCR a ajuns sa fie supraincarcata, ca urmare a exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate in fata instantelor.
In curand, ministrul urmeaza sa se intalneasca cu presedintele Curtii si cu specialisti in drept constitutional pentru a lua in calcul posibilitatile de decongestionare a CCR.
"Ne gandim la schimbarea procedurii in contestarea constitutionalitatii. Sa vedem daca la instanta suprema exista o problema de personal in ceea ce priveste magistratii asistenti. Voi discuta cu presedintele instantei supreme in cel mai scurt timp si cu expertii constitutionalisti cu privire la eventuala schimbare a procedurii de sesizare a Curtii Constitutionale", a afirmat Chiuariu.
Eventualele modificari ar impune mai multe restrictii in privinta ridicarii exceptiilor de neconstitutionalitate. Masura este binevenita, deoarece multe cazuri importante de coruptie instrumentate de Directia Nationala Anticoruptie si Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au fost suspendate de instante, ca urmare a exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate de avocatii apararii.
Cel mai recent caz s-a petrecut miercuri, cand cazul privind uniformele militare Ristop a ajuns la Curte. De asemenea, este posibila si trimiterea cazului despre judecarea contestatiei lui Dan Voiculescu fata de decizia CNSAS de pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.