Datele rezultate din cel mai recent studiu al ECA International - ce analizeaza costurile de cazare din 92 de locatii ale lumii - releva faptul ca Asia reprezinta cea mai costisitoare destinatie pentru expati. Astfel, 5 dintre primele 10 orase din lu

Datele rezultate din cel mai recent studiu al ECA International - ce analizeaza costurile de cazare din 92 de locatii ale lumii - releva faptul ca Asia reprezinta cea mai costisitoare destinatie pentru expati. Astfel, 5 dintre primele 10 orase din lume la acest capitol se afla situate pe continentul asiatic, Hong-Kong fiind chiar pe primul loc, iar Tokyo pe al doilea, Seul pe al cincilea, Mumbai pe al saptelea si Shanghai pe al optulea. La randul lor, orase ca New York, Moscova, Londra, Caracas si Paris completeaza acest tablou.
In ceea ce priveste factorii specifici care determina nivelul ridicat al costurilor de cazare in aceste locatii, Lee Quane, general manager al ECA International din Hong-Kong, subliniaza: "Chiriile mari din Tokyo, New York, Seul, Moscova, Londra si Paris reflecta in mare parte costurile de trai ridicate din aceste locatii, in timp ce orase ca Mumbai, Shanghai si Beijing se confrunta cu o criza de locuinte moderne, bine dotate, care sa satisfaca nevoile expatilor, ceea ce ridica preturile celor cateva astfel de proprietati. Caracas se incadreaza in cele mai scumpe 10 orase deoarece expatii au nevoie sa locuiasca in complexuri de inalta siguranta, intrucat este un loc foarte periculos".

Chiria medie din Hong-Kong este cu 17% mai mare decat in Tokyo

In ceea ce priveste primele doua orase asiatice din topul celor mai scumpe orase din lume, Quane explica: "Comparand chiriile pentru un apartament nemobilat de 3 camere, datele ECA arata ca Hong-Kong este, de departe, cel mai scump oras, un apartament situat intr-o zona populara printre expati costand, in medie, aproximativ 8.592 dolari pe luna. Acest pret este cu 17% mai mare decat chiria medie din Tokyo, care se claseaza pe locul al doilea in cadrul studiului nostru, si cu 150% mai ridicat decat in Singapore, care se situeaza pe locul 15". Chiriile ridicate din Hong-Kong pot fi atribuite unui numar de factori ce tin de specificul peisajului imobiliar, cum ar fi: lipsa spatiului, ceea ce face ca preturile terenurilor sa creasca, dar si cererea crescuta pentru dezvoltari de calitate, pe masura ce tot mai multe companii incearca sa-si consolideze pozitia in oras. "Mai mult decat atat", explica Quane, "studiul nostru arata ca preturile chiriilor cresc in continuare - cu 10% din 2005. Si, avand in vedere ca preturile din Tokyo cresc cu doar 1% pe an, diferenta dintre primele 2 orase asiatice devine din ce in ce mai mare".

Costurile de cazare din Singapore au crescut cu 15% fata de 2005

In ceea ce priveste costurile de cazare in Singapore, care se claseaza al optulea intre cele mai scumpe orase asiatice si al 15-lea la nivel mondial, studiul ECA arata ca nivelul chiriilor a crescut cu 15% in 2006 fata de 2005. Astfel, la ora actuala, un apartament nemobilat de 3 camere situat intr-o zona preferata de expati costa, in medie, aproximativ 3.364 dolari pe luna, in timp ce o locuinta similara costa doar 2.915 dolari anul precedent. Cresterea chiriilor inregistrata de Singapore este printre cele mai mari din Asia, dupa cele din Manila si Bangkok. Despre majorarea chiriilor in Singapore, Quane subliniaza: "Dupa o scadere brusca, cauzata in parte de criza economica din 2003, si, pe de alta parte, de o saturare a pietei de proprietati de calitate, chiriile din Singapore se afla acum in crestere. Cererea pentru proprietati de calitate a crescut, ducand la majorarea chiriilor, fenomen ce poate fi explicat de numarul mare de companii care-si extind activitatea in Singapore, in corelatie cu initiativele Guvernului pentru a atrage muncitori calificati din afara tarii".
Comparand evolutia pe ultimii 10 ani a chiriilor din 52 de locatii din intreaga lume, datele ECA arata o crestere medie de 22%. Cu toate acestea insa, Singapore, alaturi de o serie de alte locatii asiatice si nu numai, a inregistrat de fapt o scadere a chiriilor in aceasta perioada. Astfel, chiria pentru un apartament singaporez de 3 camere a scazut cu aproape 50% intre 1996 si 2006. Quane explica aceasta diferenta majora astfel: "In 1996, piata rezidentiala din Singapore se afla in plina dezvoltare. Cu toate acestea insa, criza financiara asiatica din 1997 a avut ca efect o scadere generalizata a cererii pentru case de calitate, ceea ce a facut ca si chiriile sa scada. In ultimii ani insa, suntem martorii unei cresteri constante a chiriilor, care-si vor continua, probabil, cursul ascendent".

Chiriile din Beijing sunt cu 50% mai mici decat in 1996

Aceeasi scadere in ultimii 10 ani se regaseste si in cazul oraselor Beijing si Shanghai, cu toate ca acestea se situeaza, la ora actuala, printre cele mai scumpe locatii din lume. Astfel, chiria pentru un apartament de 3 camere in Beijing si Shanghai este cu 50%, respectiv 40% mai mica decat in urma cu 10 ani.
"In urma cu 10 ani, preturile din Beijing si Shanghai erau umflate artificial din cauza unei crize acute de oferta si a restrictiilor asupra drepturilor de proprietate si a locurilor unde expatii puteau locui", explica Quane. "Astazi insa, strainii au voie sa stea unde vor, pe langa faptul ca sunt construite din ce in ce mai multe locuinte de calitate", adauga reprezentantul ECA.
Unele dintre cele mai mari cresteri ale chiriilor pe ultimii 10 ani au fost inregistrate in Orientul Mijlociu. Astfel, in Doha si in Dubai preturile au crescut cu aproximativ 130% si, respectiv, 100%, fata de 1996. Aceste locatii se pozitioneaza din ce in ce mai mult atat ca centre de afaceri de prima mana, cat si ca orase de lux, aliniindu-se la standarde tot mai ridicate, ceea ce duce, in mod firesc, si la o majorare proportionala a preturilor de cazare.
La polul opus, orasul cel mai ieftin pentru expati este Nairobi, unde chiria medie pentru un apartament de 3 camere este de trei ori mai mica decat pentru o locuinta similara din Singapore. La randul lor, Charlotte, Atlanta si Dallas, din SUA, alaturi de Ankara, completeaza lista celor mai ieftine locatii pentru strainii care lucreaza in afara tarii de origine.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.