Desi deficitul de cont curent nu constituie deocamdata o amenintare imediata pentru Romania, aceasta problema trebuie rezolvata inainte sa escaladeze, a declarat Thomas Blatt Laursen, economist-sef al biroului Bancii Mondiale la Varsovia. "Temerile m
Desi deficitul de cont curent nu constituie deocamdata o amenintare imediata pentru Romania, aceasta problema trebuie rezolvata inainte sa escaladeze, a declarat Thomas Blatt Laursen, economist-sef al biroului Bancii Mondiale la Varsovia. "Temerile mele sunt pe termen mediu, nu acum. Avansul prea rapid al creditelor si al salariilor poate afecta productivitatea, ceea ce, pe termen mediu, ingreuneaza reducerea deficitului de cont curent", a spus Laursen.
Ritmul real de crestere al salariilor este mai mare decat al productivitatii, a mentionat economistul institutiei financiare, la prezentarea unui raport al Bancii Mondiale privind cele 10 state din Europa Centrala si de Est, care au devenit membre ale Uniunii Europene. Banca Mondiala este de parere ca Romania, Bulgaria si Letonia au nevoie de politici fiscale mai ambitioase, intrucat isi permit cu greu majorarile de cheltuieli prevazute pentru acest an.
Cele mai multe tari din regiune nu profita suficient de cresterea economica pentru a-si imbunatati situatia finantelor publice, si nu exista asteptari ca situatia sa se schimbe semnificativ in acest an, potrivit raportului."Nevoia unei politici fiscale mai ambitioase este acuta in special in Letonia, dar si in Bulgaria si Romania, care isi permit cu greu relaxarea fiscala programata pentru acest an", a declarat joi Thomas Blatt Laursen, economist-sef al biroului Bancii Mondiale la Varsovia. El a apreciat ca aplicarea reformelor in regiune s-a incetinit, pe fondul "oboselii" postaderare, situatiei politice instabile si capacitatii administrative reduse.
In ceea ce priveste intrarea Romaniei in zona euro, tara noastra ar putea sa adopte moneda europeana in 2012, insa experienta celorlalte state ale UE arata ca procesul nu trebuie grabit, fiind nevoie de atingerea unei convergente reale, a declarat Catalin Pauna, economist al biroului Bancii Mondiale la Bucuresti.
"Adoptarea euro in 2012 este plauzibila. Trebuie sa ne uitam, insa, la lectia celorlalte state, care arata ca nu e cazul sa nu ne grabim", a spus Pauna. El a aratat ca Romania trebuie sa faca eforturi pentru solutionarea problemelor legate de administratia publica, justitie si alocarea resurselor publice. "Cred ca tarile est-europene trebuie sa se gandeasca atat la beneficiile, cat si la pierderile determinate de adoptarea euro si nu trebuie sa se grabeasca daca nu au structuri comparative cu ceilalti parteneri", a aratat Pauna.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.