Actiunile burselor europene au crescut, trimitand indexul Dow Jones Stoxx 600 la cel mai inalt nivel din septembrie 2000, la doar cateva minute dupa ce Federal Reserve a indicat ca cea mai mare economie a lumii isi va accelera cresterea, relateaza Bl

Actiunile burselor europene au crescut, trimitand indexul Dow Jones Stoxx 600 la cel mai inalt nivel din septembrie 2000, la doar cateva minute dupa ce Federal Reserve a indicat ca cea mai mare economie a lumii isi va accelera cresterea, relateaza Bloomberg. "Orice veste pozitiva sau comentarii despre cresterea SUA sunt in general bine primite de catre pietele bursiere din lume", a explicat James Buckley, director al Baring Asset Management.
Titlurile E.ON AG au crescut, dupa ce cel mai mare furnizor de utilitati din regiune a anuntat ca va recumpara actiuni de 9,4 miliarde dolari, iar actiunile ASML Holding au urcat la maximul ultimelor 6 saptamani, dupa ce compania, cel mai mare producator de echipamente semiconductoare, a dezvaluit ca planuieste sa plateasca dividende de 960 milioane euro.
Si titlurile de pe pietele americane au urcat ieri, in timp ce pietele asiatice au atins un nou record, dupa ce Fed si-a mentinut predictiile despre o revenire economica in crestere si a declarat ca "riscurile unei depresiuni financiare s-au diminuat". Indexul Stoxx 600 a adaugat 0,7 la suta celor 396,22 puncte, iar Stoxx 50 a castigat 0,7 la suta. Cotele bursiere nationale au crescut in toate cele 18 ringuri est-europene care erau deschise. Indexul german DAX a avansat cu 1,1 la suta, cel francez CAC 40 a castigat 0,6%, iar Indexul Regatului Unit, FTSE, a urcat cu 0,5 la suta.

Nokia a crescut cu 1%, Nestlé - 0,8%

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a crescut cu 1 la suta, la 20,38 euro. Nestlé, cea mai mare companie producatoare de alimente, a castigat 0,8 procente, adica 475 franci elvetieni. BHP Billiton a urcat cu 1 procent, la 1,222 penny. Cea mai mare companie miniera a lumii l-a numit pe Marius Kloppers director executiv, acesta urmandu-i lui Charles " Chip" Goodyear, care se retrage dupa patru ani din aceasta functie. Kloppers conduce divizia de materiale neferoase a BHP, care aduce mai mult de jumatate din profitul companiei.
Preturile cuprului din Shanghai au crescut, dupa ce depozitele globale au scazut pentru a opta zi, semnaland o crestere chiar daca importurile Chinei au scazut fata de nivelurile record. Zincul si aluminiul, de asemenea, au crescut. Anglo American Plc, compania miniera a doua ca marime din lume, a castigat 1,2 la suta, 2,950 penny. E.ON a urcat cu 5,4 procente, 123,70 euro.
Compania a declarat ca va recumpara actiuni in valoare de 7 miliarde euro, mai putin decat cu doua luni, dupa ce a abandonat preluarea companiei Endesa SA. Compania E.ON planuieste sa investeasca 60 miliarde euro pana in 2010 pentru a-si extinde afacerile si sa atinga "cresterea tintita" in Europa si in regiunile invecinate.
Cel mai mare operator telefonic din Europa, compania olandeza Telekom AG, a crescut cu 0,4 la suta, 13,76 euro. Norsk Hydro ASA a crescut cu 2,5 la suta, la 214,25 coroane.
Royal BAM Groep NV, cea mai mare companie olandeza de constructii, a castigat 7,7 la suta, cea mai mare performanta a Indexului Stoxx 600.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.