Presedintele american George W. Bush l-a ales pe Robert Zoellick (foto), republican conservator, pentru functia de presedinte al Bancii Mondiale.

Robert Zoellick (53 de ani) a fost nominalizat, miercuri, de Casa Alba, pentru a-l inlocui pe Paul Wolfowitz la conducerea Bancii Mondiale. Propunerea urmeaza a fi aprobata in Consiliul Director al bancii. Wolfowitz, care a demisionat recent, fiind acuzat ca a contribuit la promovarea in functie si la marirea salariului iubitei sale, va parasi postul la sfirsitul lunii iunie.

Economistul-sef al Bancii Mondiale, François Bourguignon, a declarat, pentru BBC, ca Zoellick are experienta utila pentru noul lui loc de munca. „A participat la diverse evenimente importante la nivel global, negociind pentru SUA acordul de la Doha, asa ca stie foarte bine problemele legate de comert si intelege rolul pe care il are comertul in accelerarea dezvoltarii tarilor sarace", a spus Bourguignon.

Intre 2005 si 2006, Zoellick a fost secretar de stat adjunct, consilier apropiat al Condoleezzei Rice, intre 2001 si 2005 a fost reprezentantul SUA pentru Comert, iar in prezent este director executiv al Bancii de Investitii Goldman Sachs. A lucrat pentru Fundatia germana „George Marshall" si Centrul de Studii Strategice intre 1998 si 2001, iar inainte de asta a fost profesor de securitate nationala la Academia Navala a SUA.

Cariera sa in politica, finante si diplomatie il recomanda drept o persoana potrivita pentru a ocupa aceasta functie, sustin surse din guvernul american, citate de presa occidentala. Zoellick face parte din aripa conservatoare a Partidului Republican si l-a sustinut in maniera „agresiva" pe Bush, in campania electorala din 2000, raminindu-i loial pe parcursul mandatelor sale de sef de stat. Descris drept un sustinator entuziast al comertului liber si o persoana cu multe relatii in mediul international, absolvent al Facultatii de Drept de la Harvard, Zoellick a fost cel care a negociat includerea Chinei si a Taiwanului in Organizatia Mondiala a Comertului. Toata lumea se asteapta ca el sa se tina departe de scandaluri, dupa ce viata personala a lui Wolfowitz a fost subiect de prima pagina a ziarelor.