Conducerea Camerei Deputatilor a intrat in conflict deschis cu procurorul DNA Florin Tulus, dupa ce acesta a solicitat forului, in interesul solutionarii unei cauze penale, o copie dupa procesul verbal al dezbaterii de la Senat, referitoare la Ord
Conducerea Camerei Deputatilor a intrat in conflict deschis cu procurorul DNA Florin Tulus, dupa ce acesta a solicitat forului, in interesul solutionarii unei cauze penale, o copie dupa procesul verbal al dezbaterii de la Senat, referitoare la Ordonanta 41/2005 privind actiunile SIF. Membrii Biroului Permanent al Camerei au considerat ca solicitarea lui Tulus este facuta "pe un ton dispretuitor", anuntand ca vor sesiza CSM si Parchetul in legatura cu aceasta solicitare. Tulus a solicitat si Senatului informatii privind modul in care a votat senatorul UDMR Verestoy Atilla Ordonanta 41/2005.
"In interesul solutionarii cauzei penale nr. 84/2007 (...) va rugam sa ne inaintati in copie certificata pentru conformitate cu orginalul, procesul verbal al dezbaterilor ce au avut loc in Senatul Romaniei in ziua de 28.03.2006 in legatura cu aprobarea Ordonantei Guvernului 41/2005", se arata in scrisoarea procurorului catre Camera Deputatilor. Secretarul Camerei, Ioan Munteanu, a desfiintat solicitarea lui Tulus, aratand ca, in primul rand, la Camera Deputatilor nu se intocmesc procese verbale ale dezbaterilor, ci doar stenograme, care sunt ulterior publicate in Monitorul Oficial, in cel mult zece zile de la sedinta. "Nu poti sa ceri ceva oficial cand documentul este publicat in Monitorul Oficial. Ceva mai oficial decat in Monitorul Oficial nu exista", a sustinut Munteanu, adaugand ca procurorul Tulus ar trebui sa cunoasca obligatoriu prevederile Constitutiei. Secretarul Camerei a apreciat ca solicitarea transimsa de Tulus ar fi trebuit trimisa de Parchetul General sau de CSM.
"Din respect", secretarul general al Camerei va raspunde
"Noi nu vrem sa credem ca Ministerul Public vrea sa intretina in continuare un razboi cu Parlamentul Romaniei, prin astfel de modalitati. Credem ca adresa ar fi trebuit sa vina, in mod normal, din partea Parchetului General si sa fie semnata de procurorul general sau din partea CSM si nicidecum din partea unui procuror de caz", a explicat Munteanu. El a anuntat ca, "din respect", secretarul general al Camerei va raspunde procurorului Tulus, intr-o scrisoare in care va fi invocat articolul 72, alienatul 1 din Constitutie, care stipuleaza ca: deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului". El a precizat si ca lucrarile Senatului nu se desfasoara in sala Camerei Deputatilor, iar "Parlamentul Romaniei nu elibereaza certificate". Deputatul PSD a adaugat ca dezbaterea ordonantei de urgenta, vizata de Tulus, nu a avut loc la 28 martie 2006 la Camera Deputatilor, ci pe 29 mai. Procurorul DNA a solicitat si Senatului sa comunice daca senatorul UDMR Verestoy Attila a participat la dezbaterile finale prin care a fost aprobata OG 41/2005 care reglementeaza unele masuri financiare privind actiunile SIF. Mai exact, ordonanta stabileste pragul maxim de detinere de 1% la SIF.
Senatorul UDMR Verestoy Attila a sustinut, ieri, ca nu a participat la sedinta Senatului din 5 octombrie 2005, in care a fost aprobata ordonanta Guvernului 41/2005, prin care s-a decis majorarea pragului maxim de detinere de 1% la Societatile de Investitii Financiare (SIF). "N-am fost de fata. N-am participat la sedinta. N-am votat. N-am luat cuvantul. Eu cred ca nu am un dosar in lucru, pentru ca ar fi fost normal, conform legii, sa fiu instiintat de acest lucru. Cred ca domnul procuror cauta si cauta dupa un nume. Nu cauta dupa o infractiune, cauta dupa un nume si nu este corect acest lucru in nici un stat de drept", a sustinut Verestoy, citat de NewsIn. Udemeristul a aratat ca nu se considera o tinta pentru ca activitatea sa este publica si a precizat ca va cere explicatii la Parchet in legatura cu instrumentarea dosarului impotriva sa. El a afirmat ca nu a avut nici o discutie cu procurorul Doru Tulus si nu a fost invitat la vreo audiere la DNA referitoare la cazul in speta. "E o problema ca se intereseaza un procuror ce se intampla in Legislativ. Procurorii nu au calitatea de a urmari cum a votat un senator, ce atitudine a avut. Deputatii si senatorii sunt alesi sa aiba influenta asupra unor legi. Nu am de ce ma apara. Am participat la elaborarea multor legi si consider ca trebuie intarite de electorat, nu de procurori", a atacat senatorul.
Dosar DNA privind fluctuatiile la bursa
Potrivit stenogramei din 5 octombrie 2005, publicata pe site-ul forului, Verestoy a fost prezent la sedinta, cel putin in prima parte. El este consemnat in contextul discutiilor despre ordinea de zi a sedintei din acea data, pe care era inclusa si Ordonanta 41/2005. Senatorul UDMR nu apare in stenograma in timpul dezbaterii propriu-zise a Ordonantei.
DNA a anuntat ca a deschis un nou dosar, in luna aprilie, care se afla in etapa cercetarilor premergatoare, in care investigheaza fluctuatiile la bursa ale SIF-urilor din ziua in care in Camera Deputatilor s-a aprobat ordonanta de urgenta.
Verestoy Attila a avut si are pachete de actiuni la toate cele cinci SIF-uri, de asemenea si sotia sa, in timp ce fiul sau este, alaturi de senatorul UDMR, detinator al unei agentii de brokeraj, informeaza NewsIn. (Raluca PAPADOPOL)
Verestoy n-are dosar la DNA
Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a declarat ca nu exista nici un dosar la DNA in care sa se fi inceput urmarirea penala impotriva senatorului UDMR Verestoy Attila. Saplacan a precizat ca cererile au fost formulate Senatului in cadrul dosarului penal 87/P/2007, constituit ca urmare a unei interventii avute in Senatul Romaniei de un membru al Senatului. Sesizarea a fost trimisa la DNA de Ministerul Justitiei. Dosarul se afla in prezent in faza actelor premergatoare. (B.C.G.)
Senatorul Corodan, martor in dosarul SIF
Senatorul PNL de Maramures Ioan Corodan a declarat ieri ca a fost citat la DNA sa dea declaratii in dosarul penal legat de tranzactiile cu tilturi SIF din ziua in care Camera Deputatilor a decis ridicarea pragului maxim de detinere la 1%. El a spus ca i s-a comunicat verbal ca va fi citat ca martor la DNA in acest dosar, dar ca nu a primit citatia. "Am fost anuntat de inceperea cercetarilor si de faptul ca voi fi chemat sa depun marturie. Voi relata exact ceea ce am spus si in Senat, fara sa acuz vreo persoana", a declarat parlamentarul maramuresan, citat de Mediafax. Senatorul a reclamat, anul trecut, in plen, ca vanzarile de actiuni la SIF-uri au continuat aproximativ o jumatate de ora dupa ce cadrul legislativ a fost modificat si ca ar fi existat persoane care au castigat ilegal sume mari de bani pe aceasta cale. (R.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.