"Inteleg si faptul ca, pentru aceste partide politice, intalnirea cu electoratul este inoportuna. Imi permit totusi sa va atrag atentia ca o asemenea pozitie anti-electorala corespunde exclusiv unor interese pe termen foarte scurt", a subliniat seful
"Inteleg si faptul ca, pentru aceste partide politice, intalnirea cu electoratul este inoportuna. Imi permit totusi sa va atrag atentia ca o asemenea pozitie anti-electorala corespunde exclusiv unor interese pe termen foarte scurt", a subliniat seful statului. El i-a sfatuit pe "liderii partidelor care au esuat la referendumul din 19 mai" sa nu se concentreze pe o reconciliere cu presedintele, ci pe una cu propriul electorat. "Daca partidele parlamentare vor continua sa refuze principiile de baza ale democratiilor de tip european, atunci criteriile pentru desemnarea unui guvern cu o legitimitate maxima fata de realitatea politica a momentului trebuie sa fie cautate in rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 si, de asemenea, a rezultatelor referendumului din 19 mai 2007", a propus Basescu.
Reprosuri
"Decizia dumneavoastra a costat bani publici pentru organizarea referendumului si a generat deturnarea vietii institutionale normale catre o tema fara sustinere populara", le-a spus Basescu parlamentarilor. El a subliniat ca "aceasta decizie a deteriorat relatia institutionala dintre Parlament si presedinte si intre Guvern si presedinte prin angajarea fara rezerve a primului ministru si a celor doua partide aflate la guvernare in coalitia antiprezidentiala". "Practic s-au inlocuit, printr-un abuz de putere al Guvernului, alegerile pentru Parlamentul European cu referendumul pentru destituirea presedintelui", a mentionat seful statului.
Avertismente
"Asadar, trei patrimi dintre parlamentari <<322 din 440 prezenti>> au pledat pentru demiterea sefului statului, in vreme ce tot trei patrimi din totalul alegatorilor prezenti la urne au decis sustinerea sefului statului pentru functia de presedinte. O asimetrie numerica atat de ampla intre reprezentanti si cei pe care ii reprezinta pune in evidenta o prapastie intre Parlament si popor, intre votul din 2004 si situatia actuala. (...) Nu alegatorii sunt cei care au deviat de la cursul normal, ci reprezentantii poporului in forul legislativ", a sustinut Basescu. El a subliniat: "Este inadmisibil ca vointa poporului sa ramana captiva in cadrul unei majoritati de conjunctura, cu partide care sfideaza agenda cetateanului, preferand sa continue jocurile de culise".
Pretentii
"Liderii partidelor care au declansat procedura de suspendare, nu doar ca nu si-au asumat responsabilitatea dupa votul popular din 19 mai, dar acum ii vedem actionand pentru intrarea sau ramanerea la guvernare. Ei sunt cei care astazi, dupa sanctiunea referendumului, vor sa decida pasii urmatori. Ei sunt cei care transmit mesajul cel mai neobisnuit pentru o democratie: daca pierzi in fata poporului, atunci poti sa emiti pretentii pentru a-l guverna", a tinut sa remarce Basescu, insistand: "Numai in sistemele politice nedemocratice o minoritate care a mobilizat doar 25 la suta dintre alegatori poate pretinde sa decida pentru o majoritate de aproape 75 la suta. Cei care vor acum sa guverneze Romania fara sa tina cont de aceasta majoritate sunt intr-o grava eroare politica si vor sa se sustraga principiilor de baza ale democratiei". (Anca HRIBAN)
Geoana: Criza se adanceste
Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ieri dupa discursul presedintelui Traian Basescu din Parlament ca seful statului, din dorinta de a marca victoria sa la referendum, a ratat ocazia de a stabili o relatie constructiva si corecta cu Legislativul.
Mircea Paun - Ziua foto Geoana l-a criticat pe Traian Basescu pentru faptul ca nu a prezentat solutii la actuala criza. "Tintele sunt corecte, raspunsul la cum am putea sa avem o guvernare eficienta a fost foarte, foarte slab. Asteptam, pe langa calmarea victoriei, sa existe un inceput de relatie corecta intre presedinte si Parlament, sa propuna solutii", a adaugat Geoana. El a catalogat mesajul sefului statului drept unul "cu accente importante de razbunare si de vendeta politica", apreciind ca acesta duce la adancirea crizei politice, nu la incheierea ei. In plus, liderul PSD a sustinut ca nu se poate pune un semn de egalitate intre rezultatul votului din 2004 si cel de la referendumul din 19 mai 2007. El a aratat ca PSD va continua sa discute cu celelalte partide parlamentare pentru a vedea care sunt solutiile de iesire din criza. "Avem discutii preliminare cu liderii partidelor parlamentare si, asa cum e firesc, vom incepe discutiile cu cei care se afla azi la guvernare", a mai spus Geoana. (R.I.P.)
Cele noua solutii ale presedintelui
1. Reforma profunda a clasei politice prin introducerea votului uninominal, Legea lustratiei si reprofilarea standardelor de competenta profesionala si morala a candidatilor la alegerile parlamentare.
2. Clarificarea sistemului politic prin definirea raporturilor intre Presedinte, Guvern si Parlament, precum si infiintarea Parlamentului unicameral, sau in cazul mentinerii Parlamentului bicameral, o reducere semnificativa a numarului de senatori si deputati, reorganizarea administrativa a tarii, toate, pe temeiul unei noi Constitutii cu adevarat europene.
3. Garantarea unui sistem juridic independent si eficient.
4. Situarea educatiei nationale in centrul proiectului de societate pentru Romania de maine.
5. Rezolvarea problemei absorbtiei fondurilor europene si stabilirea unor criterii obiective pentru realizarea investitiilor.
6. Avem nevoie de o viziune pe termen lung asupra Romaniei.
7. Sistemul de sanatate trebuie regandit si descentralizat prin transferul controlului administrativ catre administratiile locale.
8. Trebuie deschis un dialog mult mai amplu cu toate organismele societatii civile.
9. Avem nevoie de legi pentru structurile de securitate nationala.
PNL: Confunda vointa romanilor cu vointa personala
Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat ieri ca discursul presedintelui Basescu de la tribuna Parlamentului reprezinta o repetare a "convingerilor" si "obsesiilor" sale, mentionand ca acesta "interpreteaza excesiv" semnificatia votului la referendumul din 19 mai.
"Am asistat la un discurs al presedintelui care nu a adus nimic nou. A fost o repetare a convingerilor si obsesiilor domniei sale privitoare la faptul ca Parlamentul, atata vreme cat nu executa imediat ordinele sale, nu corespunde cu vointa electoratului", a declarat Antonescu. El a adaugat ca, din discursul sefului statului, se disting trei elemente. "In primul rand, se desprinde faptul ca presedintele a interpretat cu totul excesiv semnificatia votului de la referendum. Referendumul a avut o intrebare explicita, si numai una, si a extinde raspunsul acelei parti din electoratul roman asupra legitimitatii Guvernului, a Parlamentului si a partidelor politice mi se pare excesiv si nedemocratic. In spatele acestei interpretari se ascunde inca o incercare a presedintelui de a forta ordinea constitutionala", a afirmat deputatul liberal. El a adaugat ca Traian Basescu ar fi trebuit sa spuna foarte limpede ce doreste: fie alegeri anticipate, fie vot uninominal. In ceea ce priveste "solutia stabila" la care a facut referire presedintele, liberalul a mentionat ca Traian Basescu nu a spus si care ar fi solutia cea mai buna, din punctul sau de vedere. "Cred ca razbate factorul comun al mandatului sau, acela de a-l inlatura pe Tariceanu si pe liberali de la guvernare. Atata vreme cat o motiune de cenzura impotriva Guvernului nu trece, acesta este legitim", a adaugat parlamentarul PNL. Totodata, el l-a acuzat pe Basescu ca a confundat vointa romanilor cu vointa personala, fapt pe care l-a catalogat ca fiind de neacceptat. "Suntem de acord ca ar trebui sa apara modificari in Constitutia Romaniei, dar ideea potrivit careia o Constitutie care nu confera maxime prerogative presedintelui nu este europeana este aberanta", a conchis Crin Antonescu. (R.G.)
Vasile Blaga, secretar general al PD
"Continua demersul cetatenilor"
Secretarul general al PD Vasile Blaga a declarat ieri ca, prin discursul in fata Parlamentului, presedintele Traian Basescu continua, de fapt, demersul cetatenilor de la referendumul din 19 mai. "Presedintele nu face decat sa continue demersul cetatenilor din 19 mai, de la referendum. Si-a reinnoit cererile vizavi de tot ceea ce inseamna modernizarea clasei politice. A revenit cu temele deja consacrate - promovarea Legii lustratiei, a votului uninominal, a reformei constitutionale, pot sa spun chiar reforma constitutionala, pentru ca discutam si despre echilibrul intre puteri in acest moment si spre ce tip de republica ne indreptam. A enuntat prioritatile din timpul campaniei pentru referendum - sanatate, invatamant, descentralizare", a explicat Blaga, citat de Mediafax. (R.G.)
Codrut Seres, senator PC
"Discurs incoerent"
"Discursul presedintelui Traian Basescu a fost incoerent", a declarat senatorul PC Codrut Seres, recunoscand ca nu a retinut alta idee decat aceea ca seful statului le-a amintit parlamentarilor ca, la referendum, 75% dintre romanii prezenti la vot au decis ramanerea sa in functie. Concret, conservatorul a aratat ca propunerea presedintelui privind formarea unui Guvern pe baza rezultatelor din alegerile din 2004 si ale referendumului din 19 mai 2007 este incoerenta. "Este nesustinuta o astfel de opinie, ori faci guvern pe baza alegerilor din 2004, cand majoritatea a fost alta alianta, PSD si PUR, ori avem guvern format dintr-o singura persoana, respectiv Traian Basescu", a mai spus Seres. (R.I.P.)
Verestoy Attila, senator UDMR
"Populatia nu a votat pro-Basescu"
Senatorul UDMR Verestoy Attila a declarat ieri dupa discursul presedintelui Traian Basescu din Parlament, ca din analiza facuta de Uniune in privinta rezultatelor referendumului reiese ca populatia nu a votat pentru Basescu, ci impotriva unor partide care exista in prezent pe scena politica. Liderul UDMR a aratat ca electoratul Uniunii a respins la referendum intr-o masura mica solicitarea celor 322 de parlamentari de demitere a presedintelui Basescu. El a spus ca rezultatul referendumului a fost determinat de faptul ca partidele nu au venit cu o alternativa la Traian Basescu. "E de dorit ca, in cateva luni, cat mai rapid posibil, sa existe si alti pretendenti capabili sa gestioneze o inalta demnitate cum este cea de presedintele Romaniei", a daaugat Verestoy Attila. (R.I.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.