Oficialii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile se vor intalni, astazi, cu reprezentanti ai companiei Petrom, pentru a gasi o solutie in vederea continuarii activitatii de petrochimie la rafinaria Arpechim, astfel incat sa fie asigurata ma
Oficialii Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile se vor intalni, astazi, cu reprezentanti ai companiei Petrom, pentru a gasi o solutie in vederea continuarii activitatii de petrochimie la rafinaria Arpechim, astfel incat sa fie asigurata materia prima pentru combinatul Oltchim Ramnicu Valcea, transmite Mediafax. Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a declarat ca investitiile care ar trebui realizate de Petrom la Arpechim nu au o valoare foarte mare, iar activitatea de petrochimie nu va fi intrerupta, pentru a asigura necesarul de materie prima a combinatului chimic Oltchim.
La randul sau, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, ieri, ca Arpechim nu va opri productia si va livra atat combustibili, cat si materia prima necesara pentru Oltchim.
Reamintim, Autoritatile de mediu au decis, luni, sa suspende autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim, motivand ca Petrom nu s-a conformat unor cerinte precizate clar in documentul in baza caruia functioneaza combinatul. Petrom a anuntat ca a inceput procedurile de inchidere temporara a rafinariei, insa va contesta decizia de suspendare a autorizatiei de mediu, pe care o considera disproportionata si nejustificata, si cu impact negativ asupra economiei.
24 de ore pentru inchiderea unei rafinarii
"La Arpechim nu a fost o problema de bani, ci de etapizare a investitiilor", a spus ministrul Vosganian. El a adaugat ca atat ministerul pe care il conduce, cat si AVAS, actionar minoritar la Petrom (proprietarul rafinariei) vor ca Arpechim sa continue sa functioneze. Ministrul a mai aratat ca a cerut Petrom sa realizeze investitiile necesare pentru ca rafinaria sa nu se inchida, subliniind ca sumele nu pot ridica probleme companiei, avand in vedere profitul acesteia. Anul trecut, Petrom a obtinut un profit net de 2,28 miliarde lei (647 milioane euro), iar in primul trimestru al acestui an de 381 milioane de lei (112,7 milioane euro).
Pe de alta parte, omul de afaceri Dinu Patriciu, care controleaza grupul Rompetrol, a declarat ca o rafinarie poate fi oprita, tehnologic, in 24 de ore, iar intrarea instalatiilor in conservare poate dura cateva saptamani. "Pe de alta parte, oprirea Arpechim nu va avea nici un efect pe piata, nici un surplus de cerere, este doar o redirectionare a cantitatilor de la export pe piata interna", a declarat Patriciu. El a mentionat ca se refera la o rafinarie in general, nu strict la Arpechim. "Nu este etic sa vorbesc despre Arpechim", a aratat Patriciu. "In cazul Arpechim este un caz de forta majora in relatiile de export ale rafinariei", a aratat el. Patriciu a mentionat ca nu este interesat sa cumpere nici Arpechim, nici combinatul Oltchim Valcea.
Oltchim vrea Arpechim
In schimb, Oltchim Ramnicu Valcea este interesata sa cumpere integral rafinaria Arpechim, atat partea de petrochimie, cat si activitatile de rafinare, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Consiliului de Administratie al combinatului chimic, Constantin Roibu. Potrivit acestuia, reprezentantii Oltchim au avut mai multe runde de discutii cu conducerea Petrom pe tema preluarii Arpechim, iar negocierile vor continua la 7 iunie.
Roibu a mentionat ca, din informatiile pe care le detine, activitatea rafinariei nu va fi oprita, iar o eventuala sistare a activitatii Arpechim ar determina reducerea la jumatate a productiei Oltchim.
Potrivit lui Roibu, in cazul in care rafinaria Arpechim va fi oprita, o astfel de decizie ar trebui sa vizeze toate rafinariile din Romania, care au probleme de mediu. Seful Oltchim apreciaza ca decizia autoritatilor de mediu privind unitatea de rafinare din judetul Arges se bazeaza pe "probleme economice, nu de mediu".
In Romania sunt probleme de mediu mai mari decat la Arpechim, unde investitia asumata si nerealizata se ridica la 400.000 - 500.000 de euro, a spus Roibu. El a mai spus ca peste jumatate dintre angajatii firmei ar fi afectati de sistarea activitatii Arpechim.
Si sindicatele au avertizat, ieri, asupra efectului social si economic pe care l-ar putea avea asupra Oltchim si a altor unitati valcene inchiderea Arpechim, solicitand ca masurile impuse de protectia mediului sa se realizeze in paralel cu continuarea activitatii.
Potrivit unui comunicat comun al Confederatiei Nationale Sindicale Cartel Alfa si Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie, ridicarea avizului de mediu si oprirea instalatiilor Arpechim Pitesti, societate de a carei productie este conditionata functionarea SC Oltchim SA, determina consecinte sociale si economice extrem de grave, cum ar fi disponibilizarea a 3000 de salariati din Oltchim si a altor 7000 de salariati din societati comerciale valcene care sunt legate de activitatea Oltchim, reducerea cifrei de afaceri a Oltchim cu 30 de milioane de euro/luna, nerealizarea a 40% din productia fizica a judetului Valcea, imposibilitatea finalizarii investitiilor si neonorarea contractelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.