Scandalul declansat de cererea adresata de procurorul Doru Tulus celor doua Camere porneste de la o eroare de formulare.

Nicolae Vacaroiu a anuntat marti ca Senatul il va reclama la CSM pe procurorul Doru Tulus, adjunctul DNA, pentru abuz in serviciu. Ieri a venit rindul Camerei Deputatilor sa urmeze exemplul senatorilor. Parlamentarii il acuza pe procuror ca ar fi cerut date privind modul in care a votat senatorul Attila Verestoy modificarea legislatiei privind detinerea de actiuni la SIF-uri.

Procurorul a cerut insa acelasi lucru ambelor Camere: o copie legalizata a procesului-verbal al dezbaterilor din Senat din 28.03.2006 si daca senatorul Verestoy Attila a fost prezent la respectivele dezbateri. De aici a pornit o dubla neintelegere. In Parlament nu se intocmesc procese-verbale ale sedintelor, ci stenograme, care sint publicate atit pe paginile de Internet ale Camerelor, cit si in Monitorul Oficial. De cealalta parte, revolta senatorilor si deputatilor fata de aceasta solicitare inedita porneste de la o alta neintelegere: Tulus nu a solicitat date despre felul cum a votat Verestoy, ci doar daca a fost sau nu prezent in ziua respectiva in Parlament.

Secretarul Camerei Deputatilor, Ioan Munteanu, a precizat ieri ca membrii Biroului Permanent considera ca Tulus a folosit un „ton dispretuitor". El a precizat ca, potrivit Constitutiei, senatorii si deputatii nu pot fi trasi la raspundere pentru votul si opiniile exprimate in exercitarea mandatului lor. Deputatul a sanctionat si fondul cererii lui Tulus. „Nu poti sa ceri oficial un document, cind acel document este publicat in Monitorul Oficial. Mai oficial decit Monitorul Oficial nu se poate", a explicat Munteanu.

Ziua mentionata de Tulus in cerere, 28 martie 2006, a reprezentat o cadere serioasa a bursei, care a si oprit tranzactionarea actiunilor SIF, pentru ca pretul acestora scazuse cu peste 15% fata de sedinta precedenta. Bursa a reactionat fata de adoptarea, in Camera Deputatilor, a unei ordonante care reglementeaza pragul de actiuni pe care persoanele fizice il pot detine la SIF-uri, cele mai tranzactionate societati. Senatorul UDMR Verestoy Attila este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata bursiera romaneasca. El detine in prezent peste 15 milioane de actiuni la cele cinci SIF-uri. Acesta a declarat pentru Cotidianul ca nu poate fi suspectat de implicare intr-o eventuala manipulare a bursei, pentru ca in acea zi a cumparat un numar nesemnificativ de actiuni. „Eu intotdeauna cumpar actiuni cind pretul lor scade si vind cind creste", a spus Verestoy.