Rusia da semnale ca UE si SUA ar fi de acord cu aminarea unei decizii finale privitoare la Kosovo.

ĄTrebuie sa producem un text care sa permita tuturor partilor (inclusiv Serbia si Kosovo) sa continue sa negocieze termenii unei solutii finale privind independenta Kosovoului", a declarat marti directorul Departamentului european al ministerului de externe rus, Serghei Riabkov. ĄDaca aceasta propunere e acceptata, vom fi foarte fericiti sa continuam sa lucram la o noua rezolutie ONU", a adaugat oficialul rus, citat de EUobserver. In spatele acestui limbaj vag, mesajul pe care rusii l-au transmis presei e ca Moscova ar fi aproape de a convinge SUA si UE sa accepte o aminare a deciziei.

Kosovarii asteapta o decizie privitoare la statutul provinciei in cursul lunii iunie. Insa recentele declaratii ale Rusiei semnalizeaza o noua aminare a deciziei, presa din Pristina scriind deja despre un nou termen in septembrie.

Saptamina trecuta, Belgradul a cerut reluarea negocierilor asupra Kosovo intre Belgrad si Pristina, tot in ideea de a amina decizia finala. Iar saptamina aceasta, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat ca discutiile directe intre Belgrad si Pristina constituie singura solutie pentru lamurirea viitorului statut al provinciei.