Presedintele Federatiei Romane de Box a fost anuntat de CNSAS ca nu a avut dosar, desi fostul sportiv a recunoscut ca a dat note pe cind avea 15-16 ani.

"Nu am fost turnator", anunta presedintele Federatiei Romane de Box, Rudel Obreja. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii l-a anuntat pe seful FRB ca nu a gasit nici un dosar intocmit de fosta Securitate pe numele lui. "Mi s-a luat o piatra de pe inima, pentru ca mi se pusese eticheta de turnator. Stiam ca nu am facut rau nimanui si eram dispus sa-mi fac public dosarul in cazul in care acesta ar fi existat", a marturisit Rudel Obreja, care depusese cerere pentru a-si vedea dosarul pe 12 octombrie 2006.

Anul trecut, presedintele forului roman de box afirmase ca, in vremea in care boxa la Dinamo, i-au fost solicitate mai multe note informative. "Eram doar un copil, aveam 15-16 ani. Nu am scris nimic care sa afecteze viata sau cariera cuiva. Si oricum cei de la Securitate s-au lamurit repede cu mine. Eram un razvratit, fugeam de la lot, faceam scandal prin circiumi, numai de informator nu eram bun", a adaugat Obreja, care spune ca, din contra, el a suferit de pe urma Securitatii, ,,pentru ca timp de trei ani, 1985-1988, nu am fost lasat sa ies din tara din cauza atitudinii pe care o aveam fata de regim. Abia in 1988 am fost lasat sa plec la un concurs in Turcia si asta doar la interventia sefului Inspectoratului General de Militie de atunci, Tudor Stanica. Vicepresedinte la box, Stanica a garantat pentru mine si am putut sa ies din tara doar pe pasaportul lui".

Mihai Pacepa, fostul adjunct al sefului Directiei de Informatii Externe a Securitatii, dezvaluia, in urma cu citiva ani, ca printre turnatori se numarau si multi "purtatori de trening", care semnau angajamente la fiecare plecare in strainatate. Daca cei mai multi au preferat sa ignore acuzele, Ion Tiriac, Ilie Nastase, Otilia Badescu si Rudel Obreja si-au solicitat dosarele la CNSAS, pentru "a se disculpa" si a vedea totodata cine le-a ingreunat cariera. Ca si in cazul lui Obreja, atit Ilie Nastase, cit si Otilia Badescu au primit raspunsuri negative. "Nu aveam cum sa nu fiu urmarit. Am fost casatorit cu o frantuzoaica si cu o americanca. Voi merge din nou la CNSAS", spune Nastase. Toti sportivii avem dosare. Cum puteam sta in strainatate fara sa fim urmariti? Am vazut doua-trei foi. Pitulice il chema pe cel care ma urmarea. Este de neconceput ca atitia ani am avut pentru nimicuri oameni in spate", afirma si Ion Tiriac. Fostul tenisman este singurul care si-a vazut dosarul, asteptind de aproape o luna sa primeasca o copie de la CNSAS.