Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, afirma ca activarea clauzei de salvgardare sectoriala in cazul Romaniei va fi pusa in practica daca membrii Comisiei constata motive obiective in acest sens. Declaratia a fost facuta intr-un interviu ac
Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, afirma ca activarea clauzei de salvgardare sectoriala in cazul Romaniei va fi pusa in practica daca membrii Comisiei constata motive obiective in acest sens. Declaratia a fost facuta intr-un interviu acordat cotidianului Le Monde si publicat in editia electronica de ieri.
Intrebat fiind daca "va indrazni Comisia sa aplice clauzele ca urmare a bilantului deplorabil in ceea ce priveste lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei din Romania si Bulgaria", Olli Rehn a raspuns: "Daca exista motive obiective, Comisia trebuie sa decida clauze de salvgardare. Este o problema de credibilitate a procesului de extindere".
In acelasi timp, comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, Franco Frattini, avertizeaza Romania si Bulgaria ca este gata sa apeleze la aceasta solutie, in cazul in care nu vede o consolidare a reformelor. Intr-un interviu pentru European Voice, oficialul european afirma ca sanctiunea se justifica daca cele doua state nu vor progresa in lupta anticoruptie si nu vor reusi sa intareasca sistemul judiciar.
Declaratiile oficialilor de la Bruxelles vin in contextul in care, la Bucuresti, subiectul este tratat cu optimism. Ministrul Justitiei a respins categoric informatiile privind aplicarea unei astfel de sanctiuni. "Nu exista niciun pericol pentru activarea clauzei de salvgardare de catre CE", a declarat, zilele trecute, Tudor Chiuariu. El a precizat ca raportul de evaluare pe toate cele patru domenii de monitorizare arata ca s-au facut progrese.
"Este o pura speculatie politica, atat timp cat raportul Comisiei este in curs de evaluare si urmeaza a fi prezentat Romaniei pe 27 iunie", a afirmat, la randul sau, seful Departamentului pentru Afaceri Europene, Adrian Ciocanea. El a adaugat, insa, ca CE ar putea decide, in raportul din iunie, sa continue monitorizarea Romaniei in combaterea coruptiei la nivel inalt.
La mijlocul lunii iunie, Comisia Europeana va prezenta un nou raport de monitorizare privind stadiul reformelor in Romania. In urma cu doua saptamani, europarlamentarul Markus Ferber a cerut comisarului pentru Justitie Franco Frattini sa activeze clauza de salvgardare pe Justitie in cazul Romaniei. Ferber invocase in cererea sa incalcarea independentei procurorilor si adoptarea Legii Agentiei Nationale de Integritate intr-o alta forma decat cea convenita cu oficialii de la Bruxelles.
In fapt, exista trei variante: activarea clauzei de salvgardare sectoriala, continuarea monitorizarii si, cea mai optimista, oprirea procedurii de monitorizare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.