„Premierul ajunge la concluzie pe la mijlocul discursului" si „Basescu e direct!" - asa suna conflictul dintre Basescu si Tariceanu, vazut de reporterii tv de la Cotroceni si Victoriei.

Marius Zamfir (TVR) si Adriana Ionescu (National TV) transmit de la Guvern.

Razboiul cu Cotroceniul?

Zamfir: Cind Palatul Cotroceni bombardeaza Palatul Victoria, ne adapostim in transeele de la Biroul de presa si asteptam contraatacul. Pina acum o jumatate de an, il asteptam mult timp si era cam anemic; de multe ori il provocam noi. In ultima perioada, riposta vine prompt, cu intregul arsenal din dotare.

Ionescu: Cred ca e cea mai mediatizata disputa politica, desi pentru omul simplu de acasa poate ca a devenit ceva tabu...

Ce spune - ce se subintelege din declaratiile premierului?

Zamfir: De multe ori, premierul nu incepe cu concluzia, ci o „impacheteaza" cam la mijlocul declaratiilor sale.

Reguli de filmare?

Zamfir: Regulile s-au schimbat fata de epoca Victor Ciorbea sau Radu Vasile, cind ii asteptam si noaptea, cind puteam merge oriunde in curte si le bagam microfoanele in fata inainte de a se urca in masina. Acum regulile sint mult mai stricte. Asa ca sursele se fac greu, secretomania e la ea acasa.

Ionescu: La conferinte dam telefoanele pe silence, nu punem intrebari decit la microfon, nu intram in Guvern decit daca facem filtru si trecem de SPP-isti.

Ciprian Baltoiu (TVR) si Adriana Zaharia (National TV) transmit de la Cotroceni.

Razboiul dintre palate, de la Cotroceni.

Baltoiu: Mai degraba exista asteptarea printre ziaristi de a auzi orice remarca din partea presedintelui care poate fi interpretata ca facind parte din „razboiul dintre palate". De fiecare data cind apar astfel de observatii la adresa Guvernului se lanseaza fara a fi spusa intrebarea „pe cind replica?".

Zaharia: Nu pot spune ca sint fan Basescu sau Tariceanu, dar daca ar fi sa aleg unul dintre cei doi politicieni l-as alege pe Traian Basescu. In timp ce premierul este un tip mai rigid, sobru, Traian Basescu este un nonconformist, care, asa cum spunem noi, jurnalistii, „ne da mereu stiri".

Ce spune - ce se subintelege din declaratii?

Baltoiu: Nu e greu de inteles ce vrea sa spuna presedintele. Cred ca limbajul sau direct ne scuteste de a face prea multe interpretari sau ne scuteste de cautarea unor subintelesuri.

Reguli de filmare?

Zaharia: La Cotroceni, regulile de filmare sint stricte. Nu te poti apropia intotdeauna de presedinte, iar la unele dintre actiuni (si aici ma refer la sedintele CSAT) presa de imagine nu are acces. Fotograful si operatorul oficial au sarcina de a ne oferi spre copiere respectivele imagini.