Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, doreste sa listeze compania la bursa de valori de la Londra in urmatorii doi - trei ani.
"Cel mai probabil Londra", a afirmat Patriciu, intrebat care este bursa vizata pentru listarea actiunilor Rompetrol. El nu a mentionat ce pachet de titluri va fi tranzactionat pe piata bursiera.
Dinu Patriciu controleaza grupul inregistrat in Olanda si a precizat ca va pastra in continuare pachetul majoritar de actiuni la Rompetrol, dar ca in perioada urmatoare va vinde 10-25% din grup. Prin aceasta tranzactie vor renunta la actiuni atat Patriciu, cat si actionarul minoritar al grupului.
Mai multe companii petroliere si fonduri de investitii sunt interesate sa cumpere pachetul de 10-25% din actiunile Rompetrol, iar sumele vor fi utilizate pentru achizitii si pentru investitii. Rompetrol va ajunge, in cel mult doi ani, la o cifra de afaceri de 12-15 miliarde de dolari, moment in care actiunile grupului vor fi listate la o bursa din strainatate, a mai spus Patriciu.
La nivel de grup, Rompetrol a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 5,6 miliarde de dolari, dublu fata de 2005, ca urmare a preluarii distribuitorului francez de produse petroliere Dyneff, si a obtinut un profit operational inainte de importare de 164 milioane de dolari. Rompetrol estimeaza pentru acest an afaceri de 7,5 miliarde dolari si un profit operational cuprins intre 250 milioane de dolari si 270 milioane de dolari.
The Rompetrol Group, inregistrat in Olanda, este detinut de Rompetrol Holding Elvetia, firma controlata de Patriciu.
In Romania, grupul detine doua rafinarii, Petromidia si Vega, mai multe benzinarii si depozite. Reteaua de benzinarii controlata de Rompetrol depaseste 600 de statii in toate tarile mentionate.