O echipa de chirurgi cardiovasculari si anestezisti de la Centrul Spitalicesc Universitar (CSU) din Dijon au efectuat implantul unei inimi artificiale de ultima generatie. Interventia este considerata o premiera, intrucat inima si sursa de energie su
O echipa de chirurgi cardiovasculari si anestezisti de la Centrul Spitalicesc Universitar (CSU) din Dijon au efectuat implantul unei inimi artificiale de ultima generatie. Interventia este considerata o premiera, intrucat inima si sursa de energie sunt total implantabile in corpul pacientului.

Noul dispozitiv (Heart-mate II) asigura suport pe termen lung pacientului cu afectiuni ale inimii, furnizandu-i o cantitate normala de sange. Implantat in corp, noul dispozitiv ajuta astfel la pomparea sangelui, preluand functia ventriculului stang. Fara acest ajutor esential, aportul de oxigen ar fi total insuficient pentru a face fata nevoilor organismului.  

AVANTAJE. Potrivit comunicatului CSU din Dijon de la 21 mai 2007, acest dispozitiv confera pacientului autonomie, sansa unei vieti normale, inclusiv posibilitatea ca acesta sa efectueze anumite meserii. Comparativ cu primul dispozitiv tehnic de asistare ventriculara (Heart-mate I), noul dispozitiv (Heart-mate II) este extrem de avantajos pentru pacient.

Prof. dr Serban Bubenek, directorul adjunct al Institutului de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", spune ca tocmai faptul ca dispozitivul de incarcare se afla in corp si nu ramane in exterior nici un fir reduce substantial riscul de infectie, ceea ce este un pas extraordinar.

Inima artificiala (Heart-mate I) era alcatuita din trei componente: pompa implantabila, consola de comanda  si bateriile portabile, care erau plasate pe corpul pacientului. In cazul lui Heart-mate II, intregul dispozitiv este implantabil in corpul pacientului. Heart-mate II este foarte important, in conditiile in care numarul persoanelor cu afectiuni cardiovasculare este in crestere, se inregistreaza un proces aproape general de imbatranire a populatiei Europei, iar criza donatorilor de organe se prelungeste.

La Institutul de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu", o echipa coordonata de dr Serban Bubenek si prof. dr Vasile Candea, a efectuat, in premiera pentru Europa Centrala si de Est, un implant de inima artificiala in aprilie 2001. De asemenea, o echipa de specialisti sub aceeasi coordonare a mai realizat o interventie similara in luna mai 2002.

Premiera chirurgicala Heart-mate II a fost efectuata la 19 aprilie 2007, adica dupa 20 de ani de la primul transplant cardiac realizat la CSU Dijon.


Modern, dar scump Heart-mate II poate fi implantat provizoriu in asteptarea recuperarii inimii bolnave sau a unui transplant. Dr Serban Bubenek spune ca aceasta tehnica poate fi si o terapie definitiva in conditiile in care primele doua solutii nu sunt posibile. Totusi, este prematur sa vorbim de o generalizare a acestui dispozitiv din cauza a cel putin doua probleme. In primul rand, indicatia operatorie vizeaza determinarea unei perioade optime pentru implantare. In al doilea rand nu poate fi neglijat pretul  acestui dispozitiv de ultima ora de aproximativ 80.000 de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.