Fostul premier Adrian Nastase si Ioan Melinescu, ex-presedintele Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, au fost trimisi ieri in judecata de procurorii anticoruptie, in legatura cu depunerea unei sume de bani de catre Tam
Fostul premier Adrian Nastase si Ioan Melinescu, ex-presedintele Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, au fost trimisi ieri in judecata de procurorii anticoruptie, in legatura cu depunerea unei sume de bani de catre Tamara Cernasov in contul Danei Nastase.

Potrivit unui comunicat transmis ieri de DNA, Nastase este acuzat de dare de mita, iar Ioan Melinescu, de sustragere de distrugere in inscrisuri, luare de mita si divulgare de informatii. Potrivit sursei citate, in cursul lunii noiembrie 2000, Melinescu, in acea perioada membru al Plenului ONPCSB, l-a contactat, cu sprijinul detinatorului si al invinuitului Ristea Priboi, pe deputatul Adrian Nastase, comunicandu-i ca, in cadrul institutiei in care isi desfasura activitatea, se afla in lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, o lucrare avand ca obiect depunerea in numerar a unui sume de 400.000 de dolari intr-un cont deschis la Creditanstalt Austria - actualmente HVB Bank - ,  avand ca titular pe sotia sa, Daniela Nastase. Profitand de ocazie, Melinescu i-a promis lui Nastase ca va bloca lucrarea pana dupa alegerile din decembrie 2000, nu inainte de a-i sugera acestuia ca dosarul cu pricina trebuie sa dispara.

PLAN. Dupa numirea sa in functia de prim-ministru al Romaniei, la data de 28 decembrie 2000, Adrian Nastase a semnat o hotarare prin care Melinescu Ioan a fost numit in functia de presedinte al Oficiului pentru Combaterea Spalarii Banilor. Atunci au fost revocati din functie  fostul presedinte Cucu Adrian si unul dintre membrii Plenului. Verificarile cu privire la provenienta sumei de 400.000 USD ajunsa in contul Danielei Nastase au stabilit ca veniturile nu justificau suma depusa. Conform unui contract de vanzare-cumparare anexat de depunator reiesea ca suma de 400.000 USD, depusa in numerar, provenea din vanzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri si a altor bunuri de valoare de catre matusa Danielei Nastase, pe nume Cernasov Tamara. La data de 18 ianuarie 2006, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor a sesizat organele de urmarire penala cu privire la disparitia Lucrarii nr. S3439/1999


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.