Politistii giurgiuveni cauta autorii unui jaf din Catedrala episcopala din Giurgiu, care au furat obiecte de cult si moastele patronului localitatii, Sfintul Gheorghe.

Reprezentantii Episcopiei au reclamat, in urma cu aproape o saptamina, furtul mai multor obiecte liturgice din Catedrala episcopala, a declarat ieri purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Giurgiu, comisarul Mirela Gheta, citat de MEDIAFAX. Au disparut un chivot din argint, o Evanghelie cu ferecatura din argint, un crucifix, un potir cu ornamente aurite, o cirja arhiereasca aurita si ornata cu pietre semipretioase si o candela cu trei brate, din argint. „Din locasul de cult a mai disparut o racla, de dimensiunile unei cutii de bijuterii, in care se aflau moaste ale Sfintului Mare Mucenic Gheorghe, patronul orasului", a adaugat comisarul Mirela Gheta.

Prejudiciul a fost estimat la aproximativ 30.000 de lei. Purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Giurgiu a mai spus ca in locasul de cult mai erau si alte obiecte de valoare, dar si cutia milei, insa acestea nu au atras atentia hotilor, posibil pentru ca nu au putut fi transportate de acestia. In seara premergatoare furtului, la catedrala a avut loc o slujba religioasa, ceea ce ii face pe politisti sa creada ca autorii ar fi putut ramine ascunsi in catedrala dupa incheierea slujbei, dupa care au plecat cu bunurile furate, mai ales ca usile locasului de cult nu aveau urme ca ar fi fost fortate.

Preotul Constantin Buga, vicarul Catedralei episcopale, a declarat ca cea mai mare pierdere o constituie furtul moastelor, intrucit acestea „au valoare spirituala inestimabila", fiind daruite de arhiepiscopul Dimitrios Kavadios episcopului Ambrozie, in anul 2006, la numirea sa ca ierarh al Eparhiei Giurgiului. „Cu ajutorul crestinilor, bunurile materiale (obiectele liturgice - n.r.) au fost deja recuperate, ne rugam la Dumnezeu sa fie descoperite si moastele Sf. Gheorghe. Cine stie, poate intr-o dimineata, slujitorii bisericii le vor gasi depuse pe treptele de la intrarea catedralei", a adaugat preotul Constantin Buga.