Modelele europene anticoruptie trec aproape neobservate pentru instutiile statului care necesita o reforma serioasa. Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a criticat, ieri, in cadrul celei de a doua zile a Conferintei Inter
Modelele europene anticoruptie trec aproape neobservate pentru instutiile statului care necesita o reforma serioasa. Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, a criticat, ieri, in cadrul celei de a doua zile a Conferintei Internationale "Integritate si Anticoruptie in Administratia Publica", slaba participare la eveniment. "Mi-as fi dorit sa avem o participare care sa reflecte interesul institutiilor care au fost invitate sa participe la aceasta conferinta, care nu vorbeste despre o chestiune foarte teoretica si abstracta, ci despre integritate si anticoruptie", a declarat ministrul. Mai mult, oficialul MIRA a explicat ca interesul scazut pentru astfel de conferinte este unul din motivele pentru care functionarii din Administratia publica romaneasca nu cunosc practicile europene in domeniu. Ministrul a precizat, de asemenea, ca in sala se afla mai multi jurnalisti decat reprezentanti ai institutiilor lucru care, in opinia sa, pune sub semnul intrebarii "constiinciozitatea, responsabilitatea si seriozitatea institutiilor care si-au trimis delegati la aceasta conferinta". "Noi ne propunem sa avem modele si criterii de integritate in administratia publica romaneasca, corespunzatoare si in conformitate cu standardele europene. De aceea, ar fi fost de dorit ca la aceste prezentari sa avem un numar larg de participanti", a adaugat ministrul Internelor.
In ceea ce priveste reforma administrativa, ministrul David a facut referire la romanii care lucreaza in strainatate si care, revenind in tara, vor exercita presiune asupra sistemului de servicii publice din Romania pentru a-l aduce la standarde europene, mai ales ca acestia sunt deja familiarizati cu modelele europene in domeniu. "Mi-as dori ca, la sfarsitul acestei conferinte, sa putem realiza un sumar de bune practici care sa construiasca un cod de conduita pe care sa il putem pune la dispozitia atat a noastra, a celor care suntem implicati in procesul de reforma a Administratiei publice, cat si la dispozitia celorlalte institutii din sistem", a conchis Cristian David. (Oana ROTARU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.