In scurt timp, femeile vor putea sa aleaga daca mai vor sau nu menstruatie, datorita noii generatii de contraceptive, care va fi lansata anul viitor.

Ultima descoperire a oamenilor de stiinta in ceea ce priveste femeile, pilula care poate opri definitiv menstruatia, a dat nastere la o serie de dezbateri printre medicii occidentali. Cotidienele si jurnalele de stiinta internationale au aprins si mai tare controversa, cu zeci de opinii ale specialistilor, pro si contra eliminarii complete a menstruatiei.

Pilula contraceptiva care opreste definitiv ciclul menstrual a fost aprobata saptamina trecuta de Agentia americana „Food and Drug Administration", informeaza „New York Times". Administrata zilnic, Lybrel opreste definitiv menstruatia si previne eventualele sarcini. Pastila contine o doza scazuta de ethinyl estradiol si levonorgestrel, doua tipuri de hormoni folositi si in prepararea actualelor produse de pe piata. Compania producatoare, Wyeth, cu sediul in Madison - New Jersey, a anuntat ca pilula va fi disponibila in farmaciile de peste Ocean, din luna iulie a acestui an, insa pretul nu a fost stabilit. Cererea de aprobare a fost trimisa si in Canada si Europa.

Cercetatorii companiilor farmaceutice lucreaza de zeci de ani pentru a gasi formula acestei pastile. Inainte de a o lansa pe piata, Wyeth a testat Lybrel pe 2.400 de voluntare cu virste cuprinse intre 18 si 49 de ani. 59% dintre ele nu au avut menstruatie timp de sase luni. Totusi, 18% dintre participantele la studiu au renuntat din cauza efectelor adverse precum scurgeri de singe. Inainte de Lybrel, compania Barr Pharmaceuticals a lansat si ea pe piata, in 2003, contraceptivul Seasonale, care a fost un succes in ceea ce priveste vinzarile, dupa cum arata Associated Press. Acesta trebuia administrat cu o pauza la fiecare trei luni, pentru a permite singerarea. Dupa ce medicii i-au dat unda verde, vinzarile au ajuns la 110 milioane de dolari.

„Chiar vor femeile sa nu mai aiba ciclu? Si este sanatos oare?", a intrebat jurnalista Julia Stuart intr-un articol publicat saptamina aceasta de cotidianul britanic „The Independent". O parte dintre medici sustin ca eliminarea menstruatiei este mai periculoasa decit mijloacele de control al sarcinii. „Pastila va schimba lucrurile in mod artificial. Exista intotdeauna un pret pe care trebuie sa il platim cind mergem impotriva naturii. Hormonii care controleaza menstruatia actioneaza asupra creierului, a oaselor si a pielii. Nimeni nu stie care ar putea fi efectele secundare ale blocarii lor", spune doctorul Marilyn Glenville, membru al Societatii Regale de Medicina. Leslie Miller, cercetator si profesor asociat al Universitatii din Washington-Seattle, citata de Associated Press, sustine ca femeile care folosesc contraceptive nu au o menstruatie normala, ci numai singerari in timpul pauzei de o saptamina, provocate de hormonul progestativ. „Manipularea menstruala pare sa fie inca un pas in sirul lung de incercari de a medicaliza evenimentele biologice naturale din viata femeilor", sustine, pentru NewScientist, si sociologul Jean Elson, de la Universitatea din New Hampshire, Statele Unite. Ea adauga ca pentru cele mai multe reprezentante ale sexului frumos menstruatia este un eveniment periodic firesc, nicidecum o stare medicala.

In cealalta tabara, doctorul Vanessa Cullins, vicepresedinte pe probleme medicale la Federatia de Planning Familial din SUA, explica pentru „New York Times" ca Lybrel va fi primita cu bratele deschise de femeile care sufera in timpul ciclului de migrene, greata, dureri de sini sau de crampe abdominale, simptome pe care pilula promite sa le combata. „Cit despre faptul ca ciclul este natural: e natural ca femeile sa aiba 15 copii, dintre care cei mai multi mor?", declara pentru „The Independent" profesorul John Studd, consultant ginecologic.

In ceea ce priveste beneficiarele acestei descoperiri, pentru cele mai multe femei, o pilula contraceptiva care sa opreasca definitiv menstruatia le-ar ajuta sa scape de o povara. Pentru altele insa, ciclul menstrual este simbolul fertilitatii si al regenerarii.

Si strabunicele „sareau" peste perioadele delicate Femeile trec, in medie, prin 450 de menstruatii in viata, iar cele din prezent au pina la de noua ori mai multe cicluri decit strabunicele lor. Inca din 1960, de la aparitia contraceptivelor, reprezentantele sexului frumos au incercat sa „sara" peste menstruatie cu ajutorul acestora, pentru evenimente importante, precum nunta, vacanta sau competitiile sportive. „Nimeni nu se astepta ca femeile sa accepte contraceptivele orale asa cum s-a intimplat in anii ’60. Explozia a fost mult mai puternica decit se astepta cineva", declara creatorul pilulei contraceptive, Carl Djerassi, intr-un interviu pentru cotidianul britanic „The Guardian". El crede ca reproducerea se va schimba complet si asta in viitorul apropiat: oamenii isi vor ingheta sperma si ovulele, dupa care se vor steriliza. „Apoi vom putea uita complet de contraceptie. Sint absolut convins ca asta este directia spre care vom merge in Vest", sustine Djerassi.

Interviu cu inventatorul pilulei contraceptive, Carl Djerassi, pe www.cotidianul.ro/select