Preotul paroh din comuna Copaceni (judetul Ilfov), Lica Lepadatu, a declarat, ieri, ca un fost preot ortodox, Ioan Preoteasa, care se recomanda ca "mitropolitul Ioan al Valahilor de pretutindeni", presedinte al unei asociatii religioase numite "Biserica Crestinilor Ortodocsi Traditionali a Valahilor de Pretutindeni", a inceput, fara autorizatie, construirea unui lacas de cult, in localitatea mentionata, despre care a spus ca va fi "o manastire cu un azil pentru batrani". Totodata, fostul preot a adus cativa "frati", despre care a spus ca sunt "preoti si calugari", pe care i-a "cazat" intr-un cort pe locul viitoarei manastiri. Ioan Preoteasa a explicat curiosilor din parohie ca structura din care face parte este "alta institutie, dar aceeasi credinta", invitandu-i sa participe la evenimentele pe care le va promova in calitate de "mitropolit".
Arhiepiscopia Bucurestilor a trimis autoritatilor locale din comuna Copaceni o adresa prin care cere date despre ridicarea, fara autorizatie de constructie, a unui "postament de beton si doi stalpi de fier-beton cu intentia declarata de a ridica pe acel amplasament o troita si ulterior un locas de cult". "Intrucat pentru edificarea de troite si biserici - locasuri de cult pentru nevoile religioase ale crestinilor ortodocsi -, singura autoritate bisericeasca abilitata sa faca demersuri la autoritatile publice este Arhiepiscopia Bucurestilor, prin Sectorul Economic-Tehnic, va rugam sa ne comunicati daca au fost identificate persoanele in cauza si ce masuri s-au luat in vederea sanctionarii acestora", se arata in adresa trimisa de Arhiepiscopie.
Autoritatile locale l-au somat pe constructor sa opreasca lucrarile, l-a anuntat pe prefectul judetului Ilfov, Nicolae Jecu, despre situatia creata, precum si reprezentantii Inspectiei de Stat in Constructii, care urmeaza sa vina la fata locului pentru a evalua situatia. "Certificat de urbanism nu am dat si nici nu voi da, pentru ca terenul se afla in extravilan", a precizat primarul Ion Radulescu. De asemenea, surse din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Ilfov au declarat ca, la postul de politie din comuna Copaceni, preotul Lica Lepadatu a depus o reclamatie privind ridicarea unei constructii ilegale in localitate, in acest sens politistii desfasurand o ancheta. (D.E.I.)