Fete cu varsta medie de 12 ani au fost diagnosticate cu afectiuni grave ale coloanei vertebrale aparute din cauza faptului ca stau garbovite in fata monitorului, a declarat un grup de specialisti kinetoterapeuti. Milioane de alti copii sufera din cau
Fete cu varsta medie de 12 ani au fost diagnosticate cu afectiuni grave ale coloanei vertebrale aparute din cauza faptului ca stau garbovite in fata monitorului, a declarat un grup de specialisti kinetoterapeuti. Milioane de alti copii sufera din cauza afectarii ireversibile a coloanei vertebrale, cefei si umerilor din cauza abordarii unei posturi incorecte in fata laptop-urilor, spun specialistii. 80% dintre utilizatorii de computere portabile sufera de afectiuni cronice ale spatelui.
Problema a aparut dupa scaderea preturilor si cresterea accesibilitatii tehnologiei wireless, care au facut din computerele portabile niste obiecte de lucru foarte atractive. In plus, laptop-urile utilizate la serviciu nu sunt supuse acelorasi masuri de protectia a muncii aplicate monitoarelor de computere. Din acest motiv, laptop-urile sunt utilizate de cele mai multe ori in mod incorect. O problema foarte des intalnita este cea legata de pozitionarea laptop-ului pe genunchi, pentru ca utilizatorul sa priveasca de sus ecranul. In acest fel, ceafa, coloana vertebrala si picioarele sunt suprasolicitate din punct de vedere fizic. Durerile se pot accentua in cazul celor care utilizeaza laptop-ul intr-un vehicul in miscare, de tipul trenului.
Kinetoterapeutul Michael Durntall a declarat ca a vazut zeci de radiografii ale unor utilizatori de laptop-uri care prezentau semne de degenerare ale incheieturilor picioarelor. Acesta a adaugat ca a avut foarte multi pacienti, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, care dezvoltasera deja o cocoasa impunatoare in numai cativa ani in care s-au uitat de sus la monitor sau au adoptat o postura incorecta atunci cand erau asezati pe scaun. Nicola Hunter, fizioterapeut si specialist in medicina muncii, a spus ca din cauza pozitiei incorecte a mainilor pe marginea laptop-ului pot aparea dureri la nivelul incheieturilor similare celor aparute dupa un efort fizic deosebit. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.