Cartea aceasta voluminoasa (640 de pagini) se afla deja in librarii purtand banderola "Centenar Sebastian 1907-2007". De la debutul din 1926 si pana la fulgeratoarea sa disparitie, in mai 1945, Mihail Sebastian, scriitorul impatimit de jurnalistica,
Cartea aceasta voluminoasa (640 de pagini) se afla deja in librarii purtand banderola "Centenar Sebastian 1907-2007". De la debutul din 1926 si pana la fulgeratoarea sa disparitie, in mai 1945, Mihail Sebastian, scriitorul impatimit de jurnalistica, a edificat o cronica magistrala a vietii intelectuale, politice, literare si artistice a Romaniei interbelice. E o forma fericita prin care Mihail Sebastian revine in actualitate. "As vrea ca paginile acestor cronici, scria Sebastian, sa-si pastreze mereu indarjirea si pasiunea cu care le-am scris. Ele rezuma infrangeri si victorii, dincolo de care cine n-a fost de fata nu va sti niciodata cate eforturi se ascund, cate crancene suferinte, cate orgolioase taceri". Cartea nu continua "Jurnalul" autentic publicat de "Humanitas", cel mult il completeaza. Tesu Solomovici a cules texte din mass-media vremii si le-a ordonat pe ani, luni, zile, invitandu-si cititorii sa-l insoteasca pe marele ziarist si epistolar Mihail Sebastian in lumea pe care acesta a strabatut-o. Acad. Eugen Simion, care semneaza Prefata afirma: "Jurnal II, conceput si ordonat de dl Tesu Solomovici, da posibilitate cititorilor de azi, intoxicati de politica si de incultura mediatica, sa se intalneasca cu unul dintre autorii cei mai importanti ai litaraturii romanesti ai secolului care s-a incheiat. Un secol in care modelele literare se schimba radical, iar destinele trec, adesea, prin incercari dure. Mihail Sebastian este un exemplu."
"E o noua editie, care a tinut seama de observatiile aparute in presa literara, spune Tesu Solomovici. Daca voi fi intrebat vreodata ce am vrut cu acest "Jurnal II. Jurnal indirect" as putea raspunde cu vorbele lui Sebastian: dincolo de faptul ca pune reflectoare asupra a doua decenii de viata romaneasca, evreiasca si internationala, face o panoramare a unor oameni interesanti, a unor intamplari senzationale, a unor reflexii si proiecte pasionante, a unor procese de constiinta, a unor frivolitati de culise ai a unor frumoase note de drum. Scrisori de-o rara sensibilitate sufleteasca, pledoarii si acuze, evenimente, rafuieli intime si lichidari sufletesti, oferind prilejul de a medita o data in plus la complicatele mecanisme ale istoriei si memoriei, la dramele irevocabile ale trecerii timpului, intr-un cuvant la vocatia si truda jurnalistului." Lansarea va avea loc pe 6 iunie, in prima zi a BOOKFEST. (D.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.