Acesta este si cazul surorilor Ileana Lucia Florea si Camelia Ursuleanu. Prin decizia civila nr. 2066/03.10.2002 Curtea de Apel Bucuresti, Sectia IV-a Civila a consfintit faptul ca cele doua sunt proprietarele unui teren in suprafata de 14.092 mp, pe
Acesta este si cazul surorilor Ileana Lucia Florea si Camelia Ursuleanu. Prin decizia civila nr. 2066/03.10.2002 Curtea de Apel Bucuresti, Sectia IV-a Civila a consfintit faptul ca cele doua sunt proprietarele unui teren in suprafata de 14.092 mp, pe amplasamentul Lacului Vacaresti. Decizia este una definitiva si irevocabila. Mai mult, prin procesul verbal nr. 36/13.12.2004 s-a facut punerea in posesie, prin executor judecatoresc. Cu toate acesteasi, desi exista numar cadastral, adresa postala, iar proprietarii sunt cu plata impozitului la zi, de trei ani Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara refuza intabularea titlului de proprietate in Cartea Funciara. Pe motiv ca exista o "intabulare anterioara a dreptului de proprietate privata a Municipiului Bucuresti pentru toata suprafata de aproximativ 183 ha". De asemenea, Judecatoria Sectorului 4 a respins, anul trecut, actiunea celor doua surori care contestau decizia de neintabulare a terenului. Magistratii au stabilit ca s-a facut deja o intabulare in Cartea Funciara, in care proprietar este statul roman.
Raspunsuri aberante
Ileana Lucia Florea si Camelia Ursuleanu au trimis memorii catre mai multe institutii ale statului. Raspunsurile primite de cele doua au fost insa care mai de care mai aberante, sfidand chiar si bunul simt. Astfel, Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) le-a raspuns ca "institutia noastra nu are in administrare acest bun. Acest drept de administrare nu mai poate exista, cel putin in ceea ce ne priveste, odata cu incheierea contractului de concesiune dintre Ministerul Mediului in calitate de concedent si concesionarul SC Royal Romanian Corporation SA (n.r. - firma omului de afaceri libanezo-australian Tony Mickhael)". Aceasta adresa, datata 02.08.2006, este semnata de directorul general ANAR, Madalin Mihailovici. Interesant este ca la numai cateva luni de la aceasta misiva, Apele Romane au declarat la fisc suprafata de 198 ha drept "Lac Acumulare Vacaresti".
Practic, nici macar institutiile statului nu stiu cu exactitate al cui este terenul din Vacaresti.
Cadastrul mai presus decat legea
In timp ce adevaratii proprietari ai terenului se aflau in proces de contestare a respingerii intabularii (dosarul 10794/2005), Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara - Biroul de Carte Funciara Sector 4, declara din proprie initiativa o eroare materiala, permitandu-si sa schimbe proprietarul tabular al terenului de 183 ha din care facea parte si suprafata castigata in instanta de Ileana Lucia Florea si Camelia Ursuleanu. Astfel, in data de 11.10.2005, in Cartea Funciara, in loc de Municipiul Bucuresti, este integistrat in calitate de proprietar statul roman, iar in loc de proprietate privata, terenul devine proprietate publica. Desi noii proprietari si-au castigat dreptul de proprietate in Justitie, ei nu pot beneficia de terenurile lor intrucat Oficiul de Cadastru invoca faptul ca statul a inscris terenul inainte de a-l concesiona pe 49 de ani.
Pe de alta parte, in loc sa puna capat jafului, primaria condusa de Adriean Videanu a eliberat pe 9 iulie 2006 certificatul de urbanism nr. 1258, pentru construirea unui complex multicultural sportiv, fara ca proprietarii de drept recunoscuti de Justitie sa fie macar instiintati.
Memoriu si catre presedinte
Proprietarii de drept au solicitat printr-un memoriu si comisarului european Olli Rehn monitorizarea cazului, dupa ce au depus scrisori catre toate oficialitatile romane. De asemenea, Ileana Lucia Florea ne-a declarat ca in data de 06.03.2007 a trimis un memoriu de sapte pagini, plus toate actele doveditoare, si presedintelui Traian Basescu. "Va solicitam ca pe memoriu sa puneti personal o rezolutie, asa cum am inteles din presa ca procedati ori de cate ori sesizati un abuz flagrant. Doar sunteti presedintele tuturor romanilor, mai ales a celor care nu fac parte din grupuri de interese si nu se prezinta la autoritati cu valize pline de bani", a consemnat Florea. Ea a spus insa ca spre marea sa dezamagire, Basescu nu a tratat la fel memoriul sau ca pe cel al "cetateanului din Cluj" sau pe cel adresat Ministerului Transporturilor (cazul Bucsaru). Raspunsul a venit de la consilierul de stat Gabriel Piscoiu care a indreptat-o pe Florea spre cabinetul Primului Ministru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.