Putini atleti din lume se pot mandri cu un palmares international ca al rusoaicei Tatyana Lebedeva (foto). Si totusi, la 31 de ani, mama a unei fetite de cinci ani, recordmana mondiala indoor la triplusalt nu-si gaseste linistea! Lipsa titlului olimp
Putini atleti din lume se pot mandri cu un palmares international ca al rusoaicei Tatyana Lebedeva (foto). Si totusi, la 31 de ani, mama a unei fetite de cinci ani, recordmana mondiala indoor la triplusalt nu-si gaseste linistea! Lipsa titlului olimpic la proba ei preferata ii arde talpile. Chiar daca a fost atat de aproape de aur la Sydney, in 2000, cand a trebuit sa se multumeasca cu argintul, dar si la Atena, unde s-a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului la saritura in lungime, dar doar pe cea de-a treia la triplusalt. Asa ca, toata energia sa se canalizeaza spre acest obiectiv. Iar Mondialele de peste doua luni si jumatate sunt doar o etapa. Alaturi de antrenorul Vyaceslav Dogonkin nu mai vrea sa dea nici un rateu. Litera de lege: fara accidentari, un program slefuit la milimetru care s-o propulseze in varf. Acum o luna, in vestita baza de la Kislovodsk, situata la peste 1.200 m, in Caucaz, cu ochii pe Elbrus, Lebedeva isi incarca bateriile.
"Chiar daca m-am casatorit, mi-am pastrat numele de fata. Inseamna lebada, se asociaza cu zborul, dar si cu frumusetea!", marturisea Tatyana. Celebra baza sportiva construita pentru JO de la Moscova nu mai are nimic din maretia de alta data. Actualmente centru sportiv al armatei, este mai degraba o ruina. Innobilata, insa, de sportivii celebri care se antreneaza aici vreo trei saptamani pe an. Cam doi campioni olimpici sau mondiali pe metru patrat! "In timpul Perestroikai am ramas fara trei sferturi din bazele in care se investisera bani multi. Acum sunt pe teritoriul altor repubici! Tot in acea perioada am pierdut 35.000 de tehnicieni care au plecat in alte tari si au dat nastere unei concurente acerbe pentru noi", ne declara emotionat Anton Nazarov, antrenorul federal al probelor de sarituri. A continuat: "A trebuit sa luam totul de la zero. E foarte greu. Ca si in Romania, la nivel scolar stam rau, iar antrenorii tineri n-au experienta, dar nici nu mai lucreaza cum se facea pe vremuri. Cu un mare efort guvernamental am instituit un sistem de salarizare in functie de rezultate, care sa-i motiveze, dar treburile se misca prea lent".
Norocul sta, insa, in tenacitatea cu care atletii inteleg sa se pregateasca. Fara pretentii, fara vedetisme (ar fi si greu, avand in vedere compania selecta), Lebedeva nu cracneste cand este vorba de antrenamente. Doua pe zi. Pe ploaie, pe vant sau pe zapada de la sfarsitul lui aprilie. In week-end isi permite cateva ore in familie, cand sotul si micuta Nastya vin de la Volvograd. Adopta tinuta texana si iau masa in orasul plin de ape minerale binefacatoare. Meniul preferat? Cel georgian! La insistentele Tanyei, Dogonkin o lasa uneori la cai. Ii place la nebunie sa calareasca. "Nu pot sa ma opun! Are o personalitate prea puternica. E tot timpul in miscare. O sfatuiesc totusi sa fie atenta, sa nu se accidenteze!", suspina marele antrenor. Tatyana s-a nascut intr-o familie foarte saraca. A crescut fara tata, tatar de origine, care i-a parasit cand era foarte mica. Poate din aceasta cauza este asa de ambitioasa. Anul acesta, se gandeste sa stabileasca un nou record mondial in aer liber la triplusalt si, normal, isi doreste un nou titlu mondial la Osaka.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.