Conform celui mai recent raport Cushman & Wakefield Activ Consulting, Europa dispune la ora actuala de centre comerciale a caror suprafata insumata ajunge la aproximativ 97 milioane metri patrati. Daca, din aceasta suprafata, circa 5,8 milioane mp au

Conform celui mai recent raport Cushman & Wakefield Activ Consulting, Europa dispune la ora actuala de centre comerciale a caror suprafata insumata ajunge la aproximativ 97 milioane metri patrati. Daca, din aceasta suprafata, circa 5,8 milioane mp au fost livrati numai anul trecut, ceea ce arata o crestere de 13% fata de 2005, deschiderile planificate pentru 2007-2008 ameninta sa doboare acest record. Astfel, arata analistii Cushman & Wakefield, "Un total de mai mult de 17 milioane mp de centre comerciale vor fi deschise in Europa pe parcursul acestui an si a celui urmator". Din aceasta suprafata, 6,45 milioane mp vor fi livrati in 2007, iar restul de 10,56 milioane mp, in 2008. In acest context, John Strachan, seful departamentului de retail al Cushman & Wakefield la nivel global, a subliniat: "Anul acesta este pe cale de a fi un alt an deosebit de activ, insa 2008 este cel care iese cu adevarat in evidenta. Aceasta situatie este determinata in mod special de activitatea deosebit de puternica din Spania, Polonia si Turcia".

In Spania, retailerii se orienteaza spre provincie

Astfel, Spania se situeaza pe primul loc in ceea ce priveste spatiile din centrele comerciale ce vor fi livrate in 2007-2008, cu un total de 1,93 milioane mp de noi dezvoltari planificate. Cristina Pérez de Zabalza, sefa departamentului de retail Cushman & Wakefield din Spania, a declarat:
"Boom-ul centrelor comerciale spaniole este departe de a se fi terminat. Oportunitati exista inca, nu numai in marile orase, ca Madrid sau Barcelona, dar si in zonele de provincie". Astfel, activitatea de deschidere de noi centre comerciale este concentrata pe locatiile din afara marilor orase; cu toate acestea insa, un exemplu de mare centru comercial care va fi deschis intr-o zona centrala este Espacio Buenavista din Oviedo. Unitatea, dezvoltata de Multi Corporation, se va deschide in noiembrie 2007. Aceasta va dispune de 60.500 mp, din care 28.000 mp vor fi destinati zonelor de retail, 2.300 mp unui hypermarket, 2.000 mp restaurantelor, 7.500 mp zonelor de petrecere a timpului liber, iar 20.700 mp spatiilor comune.

Orasele poloneze cu peste 100.000 de locuitori atrag atentia

Pe cel de-al doilea loc se situeaza Polonia, unde in 2007-2008 vor fi livrate 1,88 milioane mp de noi centre comerciale. Piotr Kaszynski, reprezentantul polonez al Cushman & Wakefield, subliniaza: "Cei mai mari retaileri nationali si internationali care opereaza in Polonia iau in vizor cele 40 de orase poloneze care depasesc 100.000 de locuitori. La randul ei, cererea acestora pentru noi spatii comerciale creeaza cerere pentru noi centre comerciale in aceste orase". Cel mai mare centru comercial care va fi deschis in Polonia in 2007 este Zlote Tarasy, localizat in centrul Varsoviei, ce se desfasoara pe o suprafata de 225.000 mp. Este vorba de o unitate ce cumuleaza functii diverse, incluzand un centru comercial de 63.500 mp, care a fost deschis in luna februarie a acestui an. La ora actuala, intregul spatiu comercial este inchiriat, lista clientilor incluzand nume consacrate pe plan international - ca Marks & Spencer, Van Graaf, Zara, H&M, Hugo Boss, Mexx, New Yorker, Next, Intersport, Albert, Saturn, Stradivarius, Bershka, Pull and Bear, Hard Rock Café -, dar si retaileri polonezi, precum Royal Collection, Empik, Smyk, Almi Decor si operatorul de cinema Multikino.
Pe cel de-al treilea loc se situeaza Turcia, unde, in 2007-2008, vor fi livrate 1,65 milioane mp de centre comerciale. In ceea ce priveste dezvoltarea pietei turcesti, Nilufer Kula, reprezentant al sucursalei locale a Cushman & Wakefield, subliniaza: "In Turcia, cererea de spatii comerciale moderne este ridicata atat din partea consumatorilor, cat si din partea retailerilor, avand in vedere faptul ca tara dispune de numai 37 mp de centre comerciale la mia de locuitori, in comparatie cu media UE, de 176 mp".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.