La un seminar organizat de Ministerul Administratiei, specialistii europeni in administratie publica au prezentat la Bucuresti modele de lupta impotriva coruptiei institutionalizate in fata unei sali goale.

Consilieri de etica, o rec
La un seminar organizat de Ministerul Administratiei, specialistii europeni in administratie publica au prezentat la Bucuresti modele de lupta impotriva coruptiei institutionalizate in fata unei sali goale.

Consilieri de etica, o recrutare mai atenta a personalului, clauze anticoruptie si legate de sponsorizari, dar si verificarea atenta a declaratiilor de avere. Acestea sint citeva dintre armele pe care state ca Germania, Franta, Anglia, Olanda sau Letonia le folosesc in combaterea coruptiei din administratia publica, prezentate in cele doua zile ale conferintei internationale "Integritate si Anticoruptie in Administratia Publica", organizata de Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA).

In timp ce Romania are o serie de legi care prevad sanctiuni pentru cei care incalca normele de conduita a functionarului public sau regimul conflictelor de interese, alte state europene au pus la punct chiar si tipuri de comportament in diverse situatii, detaliat. Spre exemplu, daca un functionar public din Germania primeste un cadou de la o alta persoana, acesta este obligat sa-l trimita inapoi, alaturi de o scrisoare in care explica faptul ca exista un cod de conduita care nu ii permite sa accepte atentii de acest gen.

Klaus Kunze, Senior Specialist la Ministerul Federal de Interne din Germania, a dat si alte exemple de elemente anticoruptie in administratie. Consilierii de etica au rolul de a oferi consultanta si asistenta pe problematica deontologiei. Tot ei raporteaza cazurile de coruptie catre consiliul de conducere, propun auditul intern sau investigatii interne si "ridica" steguletele rosii pentru coruptie. Iar declaratiile de avere ale functionarilor ajung obligatoriu si la sef, care are responsabilitatea verificarii lor.

Oficialul german a amintit si de cursurile de instruire a angajatilor, presiunea prin anchete interne si penale. In ceea ce priveste combaterea coruptiei in cazurile de licitatii, germanii au introdus o clauza "anticoruptie", care presupune interzicerea de a primi bani publici pentru un an, spre exemplu, in cazul companiilor sau al institutiilor care au fost implicate in cazuri de coruptie. Reguli stricte sint aplicate in Germania si in cazul sponsorizarilor, care sint interzise in administratia publica, cu exceptia celor din domeniile cultura, sport, sanatate si stiinta.

In Marea Britanie, elementul-cheie in lupta anticoruptie este recrutarea foarte atenta si pe baza de merit a personalului din administratia publica. Sistemul se aplica posturilor la orice nivel, cu exceptia demnitarilor alesi si a numirilor politice, si presupune alegerea celui mai capabil candidat, printr-o selectie transparenta si atacabila, a explicat William McCourt, profesor la Universitatea Manchester din UK. Acesta pune accent pe "instituirea unui serviciu public de elita" si pe "separarea sferei politice de cea administrativa".

La seminarul organizat de MIRA au fost invitati circa 130 de functionari publici din tara, insa in sala nu au fost mai mult de 50 de persoane, dintre care jumatate ziaristi. Acest lucru l-a infuriat pe ministrul Cristian David, care a promis ca-i va pedepsi pe chiulangii. "Voi cere lista acelora care trebuiau sa fie prezenti si o sa trimit sefilor lor o scrisoare prin care imi voi exprima aprecierea mea critica fata de lipsa de interes pentru acest subiect. Apoi voi face lista publica."


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.