"Ursitoare, ursitoarea€¦"Fanica Luca, o voce incredibila, o voce blanda, si grava, si catifelata, puternica si mangaietoare in acelasi timp. Cel mai mare naist pe care l-au cunoscut oamenii vreodata.

O muzica asa de frumoasa ca
"Ursitoare, ursitoarea€¦"Fanica Luca, o voce incredibila, o voce blanda, si grava, si catifelata, puternica si mangaietoare in acelasi timp. Cel mai mare naist pe care l-au cunoscut oamenii vreodata.

O muzica asa de frumoasa ca simti nevoia sa iti lasi lacrimile libere, o muzica din alte vremuri, cu un parfum aparte. Cantece de dragoste, hore, sarbe.
Ascultatia€¦
"Ursitoare, ursitoare,/ Vedeate-as legata-n fiare/ Si de maini, si de picioare/ Ne omori, mai fratioare.(a€¦) Ursitoare ca la mine/ Nu mai da la nime-n lumea€¦".

Sa fi fost nemultumit Fanica Luca de faptul ca era stapanul naiului? Ca era adorat la New York, la Londra, la Paris? Ca facea sali pline oriunde se ducea in lumea asta? Sa-i fi fost teama la un moment dat de toate plecaciunile care se faceau in fata sa, atunci cand cantecul naiului se scurgea limpede si duios ca mierea de salcam? Sa fi fost coplesit Fanica Luca de darul primit de la ursitoare?
A
inceput sa cante pe doi lei. Apoi a ajuns sa cante in fata regilor, imparatilor si stapanilor lumii. Cand apropia naiul de buzele insangerate, el devenea stapanul tuturor. Pentru ca Fanica sufla in nai cu sufletula€¦

Credeati ca ati trait toate senzatiile pe care ti le poate da muzica atunci cand o asculti? Credeati ca ati ascultat toate povestile care s-ar fi putut spune? Ascultati muzica lui Fanica Luca. Se va strecura in sufletul vostru sia€¦ va ramane acolo. Ca o dragoste pe care nu o poti alunga. Muzica lui Fanica Luca te ridica putin deasupra pamantului, iar plutirea aceasta te face sa iti doresti sa o mai asculti o data, si inca-odata. E ca o otrava dulce, si ajungi sa o cersesti picatura cu picatura. E ca si cand un inger ti-ar canta la ureche si nu vrei sa pierzi fericirea aceasta.

VIATA ROMANTATA. Fanica Luca si-a scris pe scurt povestea vietii; a marcat realizarile profesionale, deoarece cantecul a fost viata sa. "Subsemnatul Iordache - Luca Stefan (Fanica Luca) artist emerit al RPR si Laureat al Premiului de Stat, Clasa I-a, distins cu Medalia si Ordinul Muncii, profesor la Scoala Medie de Muzica, din Bucuresti, nr. 1, clasa - de nai. (a€¦) In aprilie 1937, in colaborare cu maestrul Grigoras Dinicu si orchestra sa, am plecat la Expozitia Universala din Paris, fiind trimisi de statul Roman, unde sunt vii si astazi succesele doinelor, horelor, sarbelor, si renumitei «Ciocarlii» cantate din nai si orchestra. In urma marilor succese, Ministerul Educatiei Nationale Franceze, m-a decorat cu Ordinul «Palmes» Academiei Franceze in gradul de ofiter, mi-au acordat Diploma de Onoare Clasa I - cu Medalia de Aur". In 1939 a fost la New York la Expozitia Universala si a cucerit si America. Apoi, a cucerit Asia. Europa ii era demult la picioare. Dar cel mai important, in 1949 a infiintat prima catedra de nai din Romania. Elevii sai - Gheorghe Zamfir, Nicolae Parvu, Radu Simion si Damian Luca vorbesc despre el in Editia de Colectie de luni, 4 iunie.



George Enescu: "Esti cel mai bun suflator pe care l-am auzit pana azi"Fanica Luca povestea ca mare parte din muzica sa a fost culeasa chiar de el pe vremea cand canta la nuntile si petrecerile de la tara. A inregistrat multe discuri, mai ales in strainatate. Fanica Luca a fost un fenomen, a uimit lumea intreaga, de la regi la presedinti. Cea mai buna dovada a talentului sau fara egal este un episod petrecut la New York: "(a€¦) virtuozul nostru a cunoscut un roman: pe George Enescu. George Enescu adusese la expozitia internationala opera «Oedip», Fanica Luca - «Ciocarlia»... Intr-o noapte, dupa spectacol, Fanica Luca a cantat pentru marele compozitor intr-o odaita deasupra pavilionului roman. Catre dimineata, George Enescu i-a spus asa: «Esti cel mai bun suflator pe care l-am auzit pana azi!». Presa vremii era, normal, la picioarele lui: «In mindir sau smoking apare apoi Fanica Luca; naiul lui starneste senzatie si uluiala. Toata lumea il asculta in tacere, il rasfata si-l aplauda.
E chemat la mese, canta englezoaicelor «la ureche» - o aduce cu naiul in orice bucata i se cere.
Cele mai ambalate de naiul lui sunt englezoaicele, care-i iau instrumentul in mana, il examineaza si fluiera. Directorul Operei pariziene spunea intr-o seara ca daca l-ar aduce pe Fanica in Piata Operei sa cante, s-ar minuna parizienii (a€¦)" CD-ul care insoteste Editia de Colectie de luni contine cateva piese vocale exceptionale. Dintr-o perioada in care muzica avea un parfum aparte: anii a€™30-a€™40.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.