Fostul presedinte al CSM  Dan Lupascu, a propus modificarea legislatiei astfel incit membrii institutiei sa poata avea un numar nelimitat de mandate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dezbatut ieri in plen, printre alt
Fostul presedinte al CSM Dan Lupascu, a propus modificarea legislatiei astfel incit membrii institutiei sa poata avea un numar nelimitat de mandate.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dezbatut ieri in plen, printre altele, si propunerile fostului presedinte al CSM Dan Lupascu de modificare a Legii nr. 317/2004 privind organizarea institutiei. Principala propunere se refera la revenirea la situatia de dinaintea mandatului Monicai Macovei la Ministerul Justitiei, adica la posibilitatea ca membrii CSM sa aiba mai multe mandate de cite sase ani. Ieri, CSM nu a adoptat un punct de vedere pina la inchiderea editiei, dar surse din interiorul institutiei sustin ca plenul isi va insusi, fara probleme, propunerea.

Presedintele CSM, Anton Pandrea, a declarat ca, "in opinia mea, actuala prevedere a legii, prin care se interzice ocuparea unui nou mandat, este neconstitutionala". El spune ca situatia este similara cu cea a parlamentarilor, carora Constitutia nu le limiteaza numarul de mandate. Pentru ONG SoJust, momentul in care a aparut initiativa pare suspect. "Acest lucru nu cred ca poate fi obiectul unei ordonante de urgenta, pentru ca nu vad care este aceasta urgenta cit timp mandatele actualilor membri CSM se sfirsesc in 2010", ne-a declarat Cristi Danilet, secretar al organizatiei.

Fostul ministru al Justitiei Monica Macovei ne-a declarat ca, atit timp cit CSM nu si-a rezolvat inca problema conflictului de interese si problemele de etica, "dorinta membrilor institutiei este contrara interesului public. Se prelungeste dictatura antireforma din conducerea sistemului judiciar".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.