Regizorul Cristian Mungiu, castigatorul premiului Palme d'Or al Festivalului de la Cannes, din acest an, pentru lungmetraj cu filmul '4 luni, 3 saptamani si doua zile', a declarat, intr-o conferinta de presa organizata la Institutul Francez, ca a primit deja oferte de colaborare de la Hollywood, dar ca se va concentra in perioada urmatoare pe finalizarea trilogiei 'Amintiri din epoca de aur'.

'Un lucru bun este ca avem acum mai multe oferte de colaborare decat putem accepta', a apreciat Mungiu, adaugand ca desi respecta cinematografia americana, se va concentra in principal pe finalizarea trilogiei 'Amintiri din epoca de aur'si pe realizarea acestui gen de filme prin care s-a consacrat. El a precizat ca filmul '4 luni, 3 saptamani si doua zile' reprezinta doar prima partea trilogiei.

Mungiu a tinut sa arate ca pentru el, ca regizor roman, obtinerea premiului cel mare de la Cannes reprezinta adevarata confirmare profesionala a valorii artistice, considerand Oscarul un premiu al cinematografiei SUA, specific sistemului american de promovare, popularizare si mediatizare in randul unui public care vizioneaza 95% filme de la Hollywood.

Prezentat in cifre, succesul filmului sau este dovedit de faptul ca a fost deja vandut spre distribuire, majoritatea contractelor fiind semnate in ultimele doua saptamani inainte de a primi premiul, in peste 30 de tari, chiar si in India, Islanda sau tarile Americii de Sud.

De asemenea, pelicula lui Mungiu a primit invitatii de a participa la aproximativ 60-70 de festivaluri internationale de film, la acest succes contribuind nu numai acordarea premiului, ci faptul ca '4 luni, 3 saptamani si doua zile' a fost primul proiectat din cele 22 de filme inscrise la sectiunea sa, dar s-a bucurat de critica si de aprecieri favorabile din partea presei prezente la Cannes.

Totodata, regizorul a multumit in primul rand colegilor sai de generatie, care au obtinut in anii precedenti alte premii la Cannes - Catalin Mitulescu, Cristi Puiu si Corneliu Porumboiu.
'
Trebuie sa recunosc ca am fost perceput mai bine pentru ca am capitalizat o simpatie nascuta in ultimii ani pentru filmul romanesc al acestei generatii', a spus Mungiu, care poate fi inscris alaturi de regizori ca Emir Kusturica si Quentin Tarantino, singurii care au mai castigat Palme d'Or cu al doilea film al carierei.

Citeste si:

Mungiu a subliniat ca succesul acestei generatii de tineri regizori romani, care nu reprezinta neaparat o scoala, pentru ca fiecare are perceptii diferite asupra cinematografiei, nu se datoreaza bunelor contacte facute in Franta, regizorii din Bulgaria sau Ungaria avand de asemenea relatii bune cu cinematografia internationala, ci mai degraba modului simplu si direct, dar extrem de clar in a prezenta povesti personale despre viata romanilor in comunism sau in perioada de tranzitie.
'
Cred ca este o reactie la stilul filmelor facute inainte de 1989, care erau foarte incarcate si revansarde si la faptul ca acel cinema complicat, intortocheat si metaforic nu mai este de interes pentru public, pe cand noi, care avem varste intre 30 si 40 de ani, ne-am exploatat experienta tineretii petrecute in comunism pentru a relata povestile personale pe care le stim fiecare si a incerca sa le sublimam in pelicula', a spus Mungiu, care s-a inspirat in redactarea scenariului de la '4 luni, 3 saptamani si doua zile' din intamplarile realeale unor cunoscuti.

Mungiu a mai explicat succesul sau si al generatiei careia ii apartine, aratand ca, desi este bun prieten cu Puiu, Mitulescu si Porumboiu, exista si o competitie intre ei, fiecare incercand sa faca urmatorul film mai bun decat al celorlalti si invatand astfel din experientele lor.

El a subliniat ca s-a concentrat pe modul direct si simplu de prezentare a povestii filmului, prin faptul ca nu s-a amintit deloc, pe durata celor doua ore, momentul in care se petrece actiunea, nefiind facuta nicio referire la perioada comunista sau alta referire politica, evitandu-se anecdotele prezente anterior in filmele romanesti, dar si un oarecare formalism, totul centrandu-se pe personaje.
'
Tin sa multumesc si actorilor care au spus povestea atat de bine incat la Cannes am auzit comentandu-se ca sunt niste neprofesionisti pentru ca prea erau atat de potriviti si croiti pentru aceste roluri', a spus Mungiu, care i-a avut alaturi la conferinta de presa si pe Laura Vasiliu, Anamaria Marinca si Vlad Ivanov.

De asemenea, laureatul Palme d'Or si-a exprimat increderea ca din acest moment va fi mult mai usor de realizat bugetul urmatoarelor productii ale tinerilor regizori romanesti.
''
Sper ca am convins ca merita sa se investeasca mai responsabil in film si nicidecum ca noi, cei tineri, putem face in continuare lucruri foarte bune cu bani foarte putini. Nu e normal sa continuam sa mai lucram in felul acesta'', a subliniat Mungiu, amintind si cateva dintre dificultatile cu care s-a confruntat din cauza bugetului redus alocat productiei peliculei.

Mungiu a refuzat sa raspunda la intrebarile presei legate de modul in care s-a facut selectia pentru finantare de catre Centrul National de Cinematografie (CNC), adaugand ca va vorbi mai tarziu despre asta, in prezent dorind sa se bucure de premiu.

'4 luni, 3 saptamani si doua zile' va avea prima proiectie publica in Romania vineri seara, la Cluj Napoca, in deschiderea Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), urmand sa fie lansat in urmatoarea luna si in cinematografele bucurestene si din intreaga tara.
Rompres