Franco Frattini si Olli Rehn avertizeaza Romania cu activarea clauzei de salvgardare.

Intr-un interviu publicat in editia de astazi a „European Voice", Franco Frattini, comisarul european pentru Justitie si Afaceri Interne, declara ca va propune activarea clauzei de salvgardare pentru Romania si Bulgaria, in raportul Comisiei Europene din 27 iunie, daca ritmul reformelor din Romania nu se va intensifica, potrivit NewsIn. Frattini se refera, conform sursei citate, la progresele in lupta impotriva coruptiei si intarirea sistemului judiciar.

„Daca exista motive obiective, Comisia trebuie sa decida clauzele de salvgardare. Este o chestiune care tine de credibilitatea procesului de extindere", a avertizat ieri si Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere, in editia electronica a ziarului „Le Figaro", intrebat daca va indrazni Comisia Europeana sa sanctioneze Romania si Bulgaria pentru „bilantul lor deplorabil in lupta impotriva criminalitatii si coruptiei".

Declaratiile celor doi oficiali europeni vin la doar citeva zile dupa ce modificarea Legii ANI prin ordonanta de urgenta s-a aflat din nou in mijlocul unei dispute politice. Luni, 28 mai, dupa ce ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat modificarea Legii ANI, adoptata de Parlament in cursul acestei luni, vicepresedintele PSD Victor Ponta a declarat ca interventia asupra legii se datoreaza unei scrisori critice a lui Franco Frattini trimise la Bucuresti si in privinta careia PSD fusese informat de catre Traian Basescu, in cursul intilnirii de la Cotroceni.

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a negat existenta unei asemenea scrisori si l-a acuzat pe Victor Ponta ca minte. Pe 29 mai, purtatorul de cuvint al comisarului european pentru Justitie, Friso Roscam Abbing, a declarat ca nu exista nici o scrisoare de la institutiile europene catre autoritatile romane referitoare la Agentia Nationala pentru Integritate, precizind ca Franco Frattini este interesat de evolutia Legii ANI si ca de altfel el urma sa discute acest subiect in intilnirea din 30 mai de la Bruxelles cu Cristian David, ministrul roman de Interne.

Mai multe despre activitatea comisarului Frattini, pe www.cotidianul.ro/select