Ce se intampla daca Rusia si Moldova se inteleg  Agentia de analiza Stratfor investigheaza implicatiile pe care le-ar avea un posibil tratat ruso-moldovean privind reintegrarea Transnistriei in teritoriul Republicii de peste Prut. Cine a
Ce se intampla daca Rusia si Moldova se inteleg  Agentia de analiza Stratfor investigheaza implicatiile pe care le-ar avea un posibil tratat ruso-moldovean privind reintegrarea Transnistriei in teritoriul Republicii de peste Prut. Cine ar avea cel mai mult de castigat de pe urma unui tratat care sa readuca autoproclamata Republica Transnistreana in granitele Republicii Moldova, se intreaba analistii de la agentia Stratfor, intr-un comentariu preluat de Mediafax. Potrivit sursei citate, Rusia ar avea parte de avantaje imediate de pe urma unei astfel de intelegeri, in vreme ce pentru Chisinau plusurile vor deveni vizibile pe termen lung.   CINE SI CE CASTIGA. In baza tratatului, Rusia ar obtine aprobarea oficiala a Republicii Moldova pentru prezenta ei militara in Transnistria, ceea ce o va ajuta sa evite complicatiile legate de respectarea Tratatului armelor conventionale din Europa (CFE), pe care Moscova il incalca la ora actuala, intrucat trupele sale "de mentinere a pacii" din republica separatista nu au, de fapt, un mandat de mentinere a pacii.In plus, Moscova este interesata de mentinerea Transnistriei in sfera ei de influenta din cauza pozitiei geografice strategice a republicii separatiste, la granitele Europei si ale Ucrainei. Moscova va putea monitoriza indeaproape miscarile NATO si ale Statelor Unite, care se apropie tot mai mult, patrund tot mai adanc in Europa de Est, o data cu gazduirea bazelor militare americane in Romania si posibila amplasare a elementelor unui sistem defensiv antiracheta in Polonia si in Cehia.  Republica Moldova va avea de castigat de pe urma tratatului, deoarece acesta prevede si ridicarea embargoului impus anul trecut produselor moldovenesti - si in special vinurilor - pe piata ruseasca. In plus, Chisinaul priveste tabloul in ansamblu si mizeaza pe faptul ca, dupa ce va fi obtinut reintegrarea teritoriala prin reanexarea partii transnistrene, peste zece ani va asista si la retragerea trupelor rusesti din aceasta regiune.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.