Banca Mondiala a atras atentia asupra nivelului de expunere pe valuta a circa jumatate din totalul imprumuturilor contractate de institutiile de credit din Romania, Ungaria, Ucraina si statele baltice, potrivit unui raport realizat de institutia inte
Banca Mondiala a atras atentia asupra nivelului de expunere pe valuta a circa jumatate din totalul imprumuturilor contractate de institutiile de credit din Romania, Ungaria, Ucraina si statele baltice, potrivit unui raport realizat de institutia internationala.
"Fluxul datoriilor private a crescut in regiune (Europa si Asia Centrala - n.r.) de la 0,4 miliarde de dolari in 2001 la 144 miliarde de dolari in 2006, reprezentand circa doua treimi din totalul inregistrat in tarile in curs de dezvoltare. Imprumuturile externe substantiale contractate de catre banci din mai multe tari, in special din Estonia, Ungaria, Kazahstan, Letonia, Lituania, Rusia si Ucraina, au determinat o crestere importanta a creditului, alaturi de presiuni inflationiste.
Exista temeri referitoare la expunerea pe valuta a sectoarelor bancare in tari precum Ungaria, Romania, Ucraina si statele baltice, unde jumatate din valoarea totala a creditelor este denominata in valuta", se spune in raport.
Astfel, majorarea semnificativa a creditelor externe contractate de bancile comerciale poate fi rezultatul unui proces normal pentru tarile in curs de dezvoltare. Avansul ar putea fi justificat si de existenta unor investitii profitabile. In cazul in care, cadrul de reglementare national promoveaza practici bancare sanatoase, o alocare eficienta a creditelor si un management adecvat al riscului, evolutiile mentionate nu sunt riscante, conform sursei citate.
Imprumuturile externe pot deveni insa riscante pe plan macroeconomic si de stabilitate financiara in cazul in care, bancile detin portofolii defectuoase de valute. "Mai multe tari care au combinat intrari masive de capital cu un boom in creditul neguvernamental ar putea fi vulnerabile fata de aceste riscuri", se arata in raport.
In intervalul 2005-2006, bancile romanesti au imprumutat 2,02 miliarde de euro, cu mult sub nivelul inregistrat in Ungaria, de 6,8 miliarde de euro.
Institutia internationala estimeaza, pentru acest an, reducerea ritmului de crestere economica in Romania la 6,2%, nivel inferior prognozelor anuntate de autoritatile romane si Fondul Monetar International. Avansul PIB va incetini in urmatorii doi ani la 6% si, respectiv, 5,8%, potrivit raportului Bancii Mondiale. De asemenea, Banca Mondiala crede ca Romania va atinge in acest an un deficit de cont curent de 10,8% din PIB, nivelurile anticipate pentru urmatorii doi ani fiind de 10% si, respectiv, 9,3% din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.