Pierre Gibert, autorul volumului cinci din ENCICLOPEDICA, povesteste pentru Cotidianul istoria din spatele Bibliei.

„Biblia. Cartea, Cartile" se va distribui luni, 4 iunie, alaturi de ziarul Cotidianul. Cartea teologului Pierre Gibert este urmatorul volum din Colectia ENCICLOPEDICA, o selectie din seria „Découvertes Gallimard", adusa in premiera in Romania de Cotidianul si Editura UNIVERS, cu sprijinul proiectului imobiliar Baneasa.

„Initiativa cartii a venit dupa o oferta facuta de Editura Gallimard, in urma unei alte carti pe care o scrisesem in 1995, intitulata «Cum a fost scrisa Biblia», si care era deja putin desueta. Cele doua carti sint insa complet diferite", declara in exclusivitate pentru Cotidianul doctorul in teologie Pierre Gibert. Cel mai dificil lucru, atit pentru profesorul francez, cit si pentru responsabilul de la acea vreme al colectiei Découvertes, a fost de natura pedagogica. „Trebuia sa gasim atit tonul, cit si materia exacta pentru un public cit mai numeros, care nu cunoaste nimic despre Biblie si caruia nu trebuia sa-i spunem totodata lucruri prea simple. Era o dificultate paradoxala pentru ca trebuia sa respectam acest public exigent si ignorant in acelasi timp", marturiseste Gibert. O provocare la fel de mare au constituit-o alegerea si comentarea imaginilor cu caracter sacru incluse in volum. „Jumatate din cele 90.000 de mii de semne care formeaza textul cartii sint scrise pentru a insoti imaginile. Exista o intreaga pedagogie in jurul imaginilor, care pot fi citite aproape independent de text", explica teologul.

Biblia trebuie parcursa inteligent, recomanda Gibert. „Poate fi lecturata in continuare incepind de la prima pagina si terminind cu ultima. Asta poate sa plictiseasca sau, din contra, sa creeze dificultati. Poate fi citita atit in biserici, in calitate de credincios, dar poate fi interpretata si drept un obiect cultural, ca o biblioteca a unei culturi, a unei civilizatii si a unei religii." Cit despre el, autorul volumului „Biblia. Cartea, Cartile" este adeptul unei lecturi facute in spiritul textelor care apartin autorilor antici greci sau latini: „Cartea pe care am scris-o se incadreaza in aceasta perspectiva, de a invita oamenii sa abordeze o mare cultura, o veritabila civilizatie si deopotriva o biblioteca".

Cu garantie de la Gallimard Editata deja in cinci tiraje, care au insumat 50.000 de exemplare, dupa cum ne-a declarat Pierre Gibert, „Biblia. Cartea, Cartile" s-a bucurat de o primire buna in Hexagon, inca din 2000, anul lansarii. „Exista un fel de incredere spontana fata de intreaga colectie Découvertes in Franta. Volumul a fost bine receptat, ca oricare alta carte de initiere", marturiseste redactorul-sef al revistei „Cercetari de Stiinta Religiilor".

Asculta un interviu cu Pierre Gibert, autorul volumului cinci din ENCICLOPEDICA (format MP3) Versiuni ale Bibliei, neutre din punctul de vedere al genului, pe www.cotidianul.ro/select