Primele blocuri care poarta, din nou, avertismentul cu "risc de prabusire" sunt situate in zona centrala a Capitalei, pe raza administrativa a sectorului 2. Edilul Neculai Ontanu a decis sa monteze primele placute cu avertismente pe imobilele incadra
Primele blocuri care poarta, din nou, avertismentul cu "risc de prabusire" sunt situate in zona centrala a Capitalei, pe raza administrativa a sectorului 2. Edilul Neculai Ontanu a decis sa monteze primele placute cu avertismente pe imobilele incadrate in clasa I de risc seismic. Echipe de muncitori ai ADP sector 2 s-au deplasat, ieri, la primele cinci imobile - dintr-o lista de 113 cladiri incadrate in clasa I de risc seismic de pe raza sectorului 2 - pentru a monta "bulinele". Blocurile situate de pe strada pictor Ion Andreescu, la numerele 5, 24 si 26A (zona Iancului) poarta acum insemnul pe fundal rosu: "Cladire expertizata tehnic incadrata in clasa I de risc seismic". Procedura de montare a fost usoara, insa muncitorii au fost apostrofati de unii locatari: "Ati venit voi repede, sa ne aduceti aminte ca pica blocul! Rusine sa va fie! In loc sa-l consolidati, veniti sa ne speriati", s-a adresat o doamna de varsta a treia - locatara in blocul de pe strada Pictor Ion Andreescu 24 - catre muncitorii care montau "bulina" pe peretele de la intrare in imobil.
In Bucuresti exista 354 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, majoritatea fiind situate in zona centrala a orasului. Noua legislatie permite autoritatilor sa inceapa lucrarile de consolidare a imobilelor incadrate in calsa I de risc seismic doar cu acordul a jumatate din numarul proprietarilor de apartamente din cladirea respectiva. Mai mult, proprietarii care se opun lucrarilor de consolidare risca sanctiuni. In cazul in care, dupa expertizarea si modificarea imobilului respectiv, asociatiile de proprietari refuza sa isi dea acordul, consiliile locale pot decide sa intervina pentru inceperea lucrarilor. De asemenea, autoritatile locale pot fi sanctionate cu sume de pana la 15.000 lei, pentru neaplicarea bulinelor de avertizare pe cladiri, pentru nerespectarea obligatiilor privitoare la inventarierea cladirilor si contractarea proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare in termen de doi ani de la notificarea incadrarii in clasa I de risc seismic. Locatarii imobilelor vor ramane in propriile locuinte pe perioada executarii lucrarilor de consolidare, iar in cazul in care acest lucru nu va fi posibil, primariile vor trebui sa le puna la dispozitie niste locuinte temporare. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.