Guvernul a modificat ieri, printr-o Ordonanta de Urgenta, Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. El a aratat ca actul a fost aprobat in forma propusa de Ministerul
Guvernul a modificat ieri, printr-o Ordonanta de Urgenta, Legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate (ANI), a anuntat premierul Calin Popescu Tariceanu. El a aratat ca actul a fost aprobat in forma propusa de Ministerul Justitiei. Astfel, s-a redus de la 20.000 euro la 10.000 euro plafonul de la care se declanseaza procedura de verificare a averii unui demnitar, a anuntat primul-ministru. Potrivit Ordonantei, noua forma a Legii ANI se refera la confiscarea averii nejustificate a demnitarului, si nu a averii ilicite, asa cum prevedea textul adoptat de Senat.
"Aceste modificari sunt adoptate de Guvern pentru ca dorim sa avem un organism eficient in componenta de lupta impotriva coruptiei. Nu vreau sa se considere ca Guvernul a bifat numai o actiune sau un angajament pe care l-am avut cu Comisia Europeana - chiar dorim ca acest instrument sa fie unul eficace. Prin urmare, astazi am discutat in Guvern si am adoptat forma de Ordonanta propusa de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu", a aratat Tariceanu. El a subliniat ca cea mai importanta modificare consta in scaderea sumei care poate declansa procedura de verificare a averii de la 20.000 de euro la 10.000 de euro. De asemenea, a fost eliminat procentul de 10% reprezentand diferenta dintre averea dobandita si veniturile realizate in timpul mandatului, care declanseaza procedura de verificare.
Institutia va fi functionala in patru luni
Reprezentantii diferitelor organizatii in Consiliul National de Integritate (CNI) vor fi desemnati in 15 zile de la intrarea in vigoare a Legii ANI, iar in cinci zile de la data desemnarii reprezentantilor acestui Consiliu, Senatul va convoca sedinta de constituire a acestuia.
In 30 de zile de la publicarea anuntului privind concursul pentru posturile de presedinte si vicepresedinte ai ANI, candidatii pot sa isi depuna dosare, urmand ca in 10 zile acestea sa fie verificate, iar in alte 30 de zile va fi organizat concursul, dupa care presedintele si vicepresedintele ANI vor depune juramantul. Pasul urmator este ca autoritatile prevazute in lege vor detasa 25 de functionari pentru ca Agentia sa poata sa functioneze pana la organizarea concursului pentru recrutarea personalului. Ministrul Justitiei a estimat ca ANI ar putea incepe sa functioneze in aproximativ patru luni.
Autoritate independenta autonoma
Ministrul Chiuariu a precizat ieri ca "ANI este cea mai independenta autoritate din Romania". Presedintele, vicepresedintele si inspectorii de integritate nu primesc si nu solicita dispozitii in privinta desfasurarii verificarilor de la nici o autoritate, institutie sau persoana din Romania, se prevede in Ordonanta adoptata ieri.
Potrivit ministrului Justitiei, Agentia va prezenta, anual, un raport public catre Senat - singura forma de control a ANI. Respingerea Raportului nu are ca efect demiterea conducerii ANI. De asemenea, asupra activitatii ANI se va face, anual, un audit independent, iar daca in urma acestuia se constata incapacitate manageriala a presedintelui ANI, CNI poate propune inlocuirea conducerii Agentiei. Mai mult, a subliniat Chiuariu, desi au rang de demnitari, presedintele si vicepresedintele ANI sunt alesi prin concurs.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.