In patru luni vor incepe primele investigatii in baza Legii ANI, promite ministrul Justitiei.

Guvernul a modificat Legea ANI printr-o ordonanta de urgenta si a micsorat suma care poate declansa procedura de verificare a averii demnitarilor. „Am coborit suma de la 20.000 de euro la valoarea propusa de noi initial, de 10.000 de euro. S-a stabilit sa fie confiscata averea nejustificata, inlocuindu-se formularea de avere ilicita. Am eliminat si cota de 10%, care reprezinta diferenta dintre averea dobindita si veniturile realizate in timpul mandatului si care declanseaza pro-cedura", a spus premierul Calin Popescu Tariceanu. La rindul sau, ministrul Tudor Chiuariu (foto) a aratat ca Guvernul a adoptat aceasta masura propusa de PSD dupa ce a avut intilniri cu presedintii Camerelor Parlamentului. „Am avut discutii de principiu cu Nicolae Vacaroiu, dar erau prezenti si alti reprezentanti ai PSD-ului."

Au fost stabilite termene pentru actiunile necesare punerii in functiune a Agentiei. Astfel, in 20 de zile de la in-trarea in vigoare a legii vor fi desemnati reprezentantii diferitelor organizatii in Consiliul National de Integritate (CNI), iar in cinci zile de la desemnarea reprezentantilor in CNI, Senatul va convoca sedinta de constituire a acestuia. In 15 zile de la constituirea CNI, acesta va adopta Regulamentul de desfasurare a concursului si va asigura publicarea acestuia in Monitorul Oficial, iar in cinci zile de la aprobarea Regulamentului de desfasurare a concursului, CNI va asigura publicarea anuntului privind concursul pentru posturile de presedinte si vicepresedinte. In continuare, in cinci zile de la depunerea juramintului de catre conducerea Agentiei, autoritatile prevazute in lege vor detasa 25 de functionari, astfel incit ANI sa inceapa sa functioneze imediat, pina la organizarea concursului pentru recrutarea intregului personal. „Estimam ca in patru luni sa inceapa primele investigatii, iar pina la finalul anului am putea avea o hotarire judecatoreasca definitiva", a spus Tudor Chiuariu, ministrul Justitiei.

Pentru a putea functiona, SGG va aloca Agentiei un sediu dintre vilele RAAPPS. Este vorba despre o cladire situata pe strada Polona nr. 4, inchiriata anul trecut Fundatiei pentru Viitor pentru un an, contract prelungit pentru inca zece ani. „Pentru 1.500 mp se plateste o chirie de sapte milioane de lei (vechi - n.r.) pe luna", a spus Tariceanu.

Presedintele si vicepresedintele Agentiei vor fi demnitari, dar ajung in functii, pentru trei ani, prin concurs. Subordonarea Agentiei ramine destul de neclara. Astfel, ministrul Chiuariu a aratat ca ANI va trebui sa prezinte anual un raport de activitate in fata Senatului, dar respingerea acestuia nu va avea ca efect demiterea conducerii. Doar CNI poate constata incapacitatea manageriala si poate propune Senatului revocarea presedintelui Agentiei.