Cei trei acuzati sunt profesoara universitara Haleh Esfandiari, sociologul si arhitectul urban Kian Tajbakhsh, si jurnalista Parnaz Azima. Conform legii islamice sharia, in vigoare in Iran, aceste acuzatii ar putea atrage pedeapsa capitala. Teheranul
Cei trei acuzati sunt profesoara universitara Haleh Esfandiari, sociologul si arhitectul urban Kian Tajbakhsh, si jurnalista Parnaz Azima. Conform legii islamice sharia, in vigoare in Iran, aceste acuzatii ar putea atrage pedeapsa capitala. Teheranul sustine ca Washingtonul foloseste persoane din Iran, in special intelectuali, pentru a submina statul islamic, prin ceea ce numeste o "revolutie de catifea". Statele Unite resping aceasta acuzatie. Iranul a arestat, retinut sau impiedicat mai multi cetateni iraniano-americani sa paraseasca tara. Conform unui oficial din domeniul juridic, Ministerul iranian al Informatiilor investigheaza cazul lui Tajbakhsh. "Acuzatiile la adresa lui Tajbakhsh fac referire la actiuni impotriva securitatii nationale a Iranului (...) si spionaj in favoarea unor straini", a afirmat acelasi oficial, citat de Mediafax. Institutul pentru o Societate Deschisa, cu sediul la New York, a precizat, saptamana trecuta, ca sociologul a fost arestat in Iran in jurul datei de 11 mai. Azima, jurnalista la postul de radio Farda finantat de SUA, a fost impiedicata sa paraseasca Iranul, desi purtatorul de cuvant din domeniul juridic sustine ca aceasta nu este arestata. "Azima este (...) libera. Dar este acuzata pentru aceleasi lucruri (actiuni impotriva securitatii nationale a Iranului si spionaj)", a afirmat el. Exista suspiciuni ca un alt cetatean iraniano-american, Ali Shakeri, ar fi impiedicat sa pararseasca Iranul. Un institut din California la care este afiliat acesta a anuntat ca nu a mai primit nici o veste de la el din martie. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.