Presedintele s-a adresat ieri Parlamentului, criticindu-i pe aceia care au votat suspendarea sa.

Seful statului s-a rafuit ieri, cu prilejul mesajului rostit in fata plenului celor doua Camere ale Parlamentului, cu parlamentarii din „coalitia antiprezidentiala". La prima sa aparitie publica de dupa referendumul pe care l-a cistigat, presedintele Traian Basescu i-a condamnat in primul rind pe liderii formatiunilor care au sustinut suspendarea pentru ca acestia „nu si-au asumat responsabilitatea dupa rezultatul referendumului din 19 mai".

Traian Basescu a aratat ca, intr-o democratie normala si in fata unui scor electoral precum cel inregistrat la referendum, „exista o singura solutie onesta: demisia Guvernului si organizarea de alegeri anticipate". El a analizat situatia politica actuala amintind ca „trei patrimi dintre parlamentari au pledat pentru demiterea sefului statului, in timp ce tot o patrime, dar din cetateni, au decis sustinerea sefului statului". In opinia sa, aceasta reprezinta „o asimetrie numerica ce pune o prapastie intre Parlament si popor".

Cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea sa nu au scapat de atacul presedintelui. Acesta a acuzat ca decizia lor „a costat bani publici" si a generat „deturnarea activitatii institutiilor publice". Basescu s-a declarat iritat de faptul ca „s-au inlocuit printr-un abuz de putere al Guvernului alegerile pentru Parlamentul European cu referendumul pentru demiterea presedintelui". El a mentionat ca, dupa consultarile cu partidele politice, care au avut loc luni la Cotroceni, majoritatea formatiunilor politice „nu considera alegerile anticipate o solutie acceptabila". Presedintele a tras si o concluzie: „Pentru aceste partide, intilnirea cu electoratul este, in acest moment, inoportuna". Seful statului militeaza insa pentru convocarea alegerilor anticipate. „Aveti sansa ca, intorcindu-va la electorat, sa demonstrati ca puneti interesul national mai presus de orice interes partizan. Dumneavoastra aveti responsabilitatea directa pentru a gasi o solutie pentru iesirea din aceasta situatie", a mai spus el.

Parlamentarilor le-a fost reamintit faptul ca se impune reforma clasei politice „prin introducerea votului uninominal si a legii lustratiei. Un alt punct atins de Basescu a fost clarificarea sistemului politic „prin definirea raporturilor intre Parlament, Guvern si presedinte", precum si infiintarea unui legislativ unicameral sau, daca se opteaza pentru raminerea actualei formule, reducerea numarului de parlamentari. El s-a aratat deranjat ca liderii acestor partide, desi au inregistrat un esec la referendum, „vorbesc despre o reconciliere cu presedintele". Presedintele a insistat asupra faptului ca, indiferent ce solutie va adopta Parlamentul, el va ramine „un sustinator al ideii anticipatelor".

Asa cum era de asteptat, discursul presedintelui a fost aprobat de parlamentarii PD si PLD. Acestia au sustinut ideea ca Traian Basescu vorbeste in numele cetatenilor.

O voce din sala: „Hai, bai, lasa-ne!" Desi parlamentarii PRM au boicotat sedinta („Nu am vrut sa asistam la o mascarada" - C.V. Tudor), nu au lipsit apostrofari la adresa lui Basescu. „Hai, bai, lasa-ne!", „Mai scuteste-ne!", s-a auzit in citeva rinduri din zona bancilor ocupate de PSD. Cind seful statului a facut referire la intoarcerea la popor, mai multe voci, tot din zona respectiva, i-au replicat: „Si ce sa le spunem oamenilor, ca sint tigani imputiti?". Deputatul PSD Emilian Cutean a venit in plen cu un tricou, inscriptionat in fata cu cifra „322", iar pe spate scria „tigan imputit" si „gaozar". Incidente la „galerie" nu s-au inregistrat, singurii spectatori din balcoane fiind fosti liberali din esalonul trei, actuali membri ai PLD. (L.G.) Basescu vede un guvern format pe baza rezultatelor din 2004 Traian Basescu propune ca baza de formare a unui nou Guvern -in cazul in care Cabinetul Tariceanu II nu demisioneaza si nu se convoaca anticipate- rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 si cel al referendumului de la 19 mai, iar majoritatea parlamentara sa nu deturneze sensul celor 2 scrutine. "Daca partidele parlamentare vor continua sa refuze principiile de baza ale democratiilor de tip european, atunci criteriile pentru desemnarea unui guvern cu o legitimitate maxima fata de realitatea politica a momentului trebuie sa fie cautate in rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 si, de asemenea, a rezultatelor referendumului din 19 mai 2007", a spus presedintele.

Dincu crede ca Basescu s-a referit la o alianta PSD-PD Vicepresedintele PSD, Vasile Dancu, a declarat, miercuri, pentru Newsin, ca, in opinia sa, cand seful statului a vorbit de un nou guvern si o noua majoritate pe baza votului din 2004 si a referendumului, s-a referit la o solutie care sa reuneasca partide de stanga si de dreapta, posibil PSD si PD. Dancu a spus ca alegerile din 2004 au fost cistigate de stinga, iar referendumul a aratat forta PD, in concluzie, in opinia sa, seful statului vede ca solutie un guvern si o majoritate care sa reuneasca stinga si dreapta. Intrebat daca un guvern PSD-PD ar putea fi o solutie, in contextul celor afirmate de Traian Basescu, vicepresedintele PSD a acceptat aceasta posibilitate. "Nu cred ca e o solutie imposibila, dar nu o vad foarte probabila", a spus Dancu, adaugind ca o astfel de constructie nu e nici usor de realizat.