Un nou inceput - Casa Alba i-a ales succesor lui Paul Wolfowitz  Banca Mondiala are din nou presedinte. Statele Unite au numit, potrivit traditiei, un succesor in fruntea institutiei financiare, in persoana lui Robert Zoellick. 
Un nou inceput - Casa Alba i-a ales succesor lui Paul Wolfowitz  Banca Mondiala are din nou presedinte. Statele Unite au numit, potrivit traditiei, un succesor in fruntea institutiei financiare, in persoana lui Robert Zoellick.  George W. Bush, presedintele Statelor Unite, l-a ales ieri pe Robert Zoellick, un sustinator al liberului-schimb, un diplomat si un specialist al comertului international, in functia de presedinte al Bancii Mondiale (BM). Astfel este inchis un capitol important din istoria institutiei financiare, zguduita recent de un scandal neobisnuit, in care a fost implicat fostul presedinte Paul Wolfowitz. Desi a fost sustinut constant de actuala Administratie americana si a primit chiar suportul personal al presedintelui Bush, Wolfowitz a fost nevoit sa demisioneze la 17 mai, dupa ce a provocat o criza fara precedent, incercand, in urma cu aproximativ doua luni, sa-si promoveze iubita pe scara ierarhica a BM.   PRESEDINTELE. Ca diplomat si apropiat al unor oameni cu influenta din lumea intreaga, Zoellick este considerat ca singura varianta viabila care poate recastiga increderea, reconstrui credibilitatea si repara relatiile incordate din interiorul BM, dar si pe acelea cu tarile membre ale institutiei financiare. Zoellick a fost adjunct al secretarului de stat Condoleezza Rice si reprezentant american al comertului. S-a remarcat pentru rolul jucat in negocierile care au condus la aderarea Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului, in eforturile Administratiei lui Bush senior care au condus la incheierea razboiului rece, in solutionarea crizei umanitare de la Darfur (Sudan), dar si in unificarea, in urma cu 18 ani, a celor doua Germanii, scrie Der Spiegel.  In varsta de 53 de ani, Robert "Bob" Zoellick este un tip sportiv, cu mustata discreta, grizonata. El lucreaza, din iunie 2006, la Banca privata Goldman Sachs, unde a avut deja, in trecut, un rol de consilier international. Pentru intreaga sa cariera, Zoellick a fost numit, in urma cu patru ani, "tarul american al globalizarii".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.