Bauturile carbogazoase au in compozitia lor un conservant care afecteaza negativ organismul chiar de la nivelul ADN-ului. Acest avertisment a fost semnalat de publicatia The Independent, in urma unui studiu realizat de cercetatori din Marea Britanie.
Bauturile carbogazoase au in compozitia lor un conservant care afecteaza negativ organismul chiar de la nivelul ADN-ului. Acest avertisment a fost semnalat de publicatia The Independent, in urma unui studiu realizat de cercetatori din Marea Britanie.

Benzoatul de sodiu, un aditiv alimentar precizat pe etichetele unora dintre bauturile racoritoare carbogazoase extrem de "gustate" sub numele E 211, ataca o parte importanta a ADN-ului din mitocondrie, cunoscuta ca uzina energetica a celulei, deoarece transforma substantele nutritive in energie. Coordonatorul studiului, Peter Piper, profesor de biologie moleculara si biotehnologie la Universitatea Sheffield, a declarat publicatiei britanice The Independent ca: "E 211 poate chiar sa distruga in totalitate ADN-ul din mitocondrii, ceea ce conduce la imbatranirea precoce a celulelor, la aparitia bolii Parkinson si a unei serii de alte afectiuni neurologice".

Benzoatul de sodiu este un derivat al acidului benzoic, ce se gaseste in mod natural in compozitia fructelor de padure. Benzoatul de sodiu este utilizat in industria alimentara de zeci de ani. De exemplu, intr-un an in intreaga lume, in alimentele scoase la vanzare se foloseste benzoat de sodiu in valoare de aproximativ 116 miliarde de euro. Acest conservant este frecvent folosit in bauturi carbogazoase cum sunt Sprite, Coca-Cola, Dr Pepper, Fanta sau Pepsi Max si Pepsi Light. De asemenea, benzoatul de sodiu este adaugat in compozitia unor sosuri sau a muraturilor din comert.


PERICULOS. Desi analizele initiale privind E 211 prezentate de Organizatia Mondiala a Sanatatii in 2000 sugerau ca acest conservant nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea consumatorilor, studiile recente trag serioase semnale de alarma. Ele au scos la iveala mai multe probleme pe care le creeaza consumul alimentelor cu benzoat de sodiu.

In afara de studiul prof. Piper, care arata ca E 211 distruge ADN-ul din mitocondrii, benzoatul de sodiu a fost subiectul altor cercetari care au demonstrat ca aceasta substanta poate cauza aparitia cancerului.
De fapt, din benzoatul de sodiu combinat cu vitamina C din bauturile carbogazoase rezulta benzenul, substanta despre care se stie deja ca este cancerigena. De asemenea, se stie ca cele mai multe bauturi racoritoare sunt hipercalorice, fiind raspunzatoare in buna masura de cresterea incidentei obezitatii.


 E-uri, in laptele matern Benzoatul de sodiu (E 211) este folosit pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba. Pe langa bauturile carbogazoase, E 211 se gaseste  in compozitia biscuitilor, a produselor de patiserie, a unor produse din carne. "La copii, acest conservant poate fi cauza hiperaciditatii gastrice, de asemenea poate provoca urticarie sau poate agrava crizele de astm. Cu cat copilul este mai mic, cu atat aditivii sunt mai periculosi pentru el. S-a demonstrat ca unele E-uri pot ajunge in laptele matern si de acolo in organismul copilului", ne avertizeaza prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.