Dupa cum s-a putut observa in articolele precedente, optiunile prezinta un grad ridicat de flexibilitate. Tocmai de aceea problema care se ridica se refera la identificarea strategiei adecvate conform caracteristicilor pietei.
Intregul complex de factori ce concureaza la alegerea corecta a strategiei care sa se adreseze profilului individual de risc poate fi redus la analiza a doua elemente: tendinta de evolutie a pietei, respectiv volatilitatea activului suport de la baza contractului options.
Volatilitatea masoara variatiile de pret ale unui instrument financiar in decursul unei anumite perioade de timp.
Atat evolutia pietei, cat si volatilitatea preturilor se pot situa pe trei coordonate: in crestere, in scadere sau neutra, din combinatiile acestora rezultand diverse scenarii. Tabelul alaturat ilustreaza tipurile de strategii utile pentru o piata cu trend ascendent:
Strategia de tipul a€žBull spread" poate fi considerata o strategie conservatoare pentru cei ce anticipeaza ca piata va inregistra o crestere moderata. Se poate aplica atat pentru Optiuni Call, cat si pentru Optiuni Put.
De exemplu, se cumpara o optiune Call cu un pret de exercitare a si se vinde simultan o alta optiune Call cu pret de exercitare b, mai mare, inregistrandu-se un deficit initial (debit) egal cu diferenta dintre prime. In mod similar, poate fi cumparata o optiune Put la un pret de exercitare a si o alta vanduta la un pret de exercitare b, mai mare, avand un surplus initial (credit) din diferenta de prime. Profitul potential este limitat in ambele cazuri.
In cazul cumpararii si vanzarii de Call profitul net este dat de diferenta dintre preturile de exercitare, din care se scade debitul initial net. In cazul cumpararii si vanzarii de Put, profitul este egal cu creditul initial net.
Castigul maxim se realizeaza pentru ambele variante in momentul in care pretul futures la scadenta este mai mare sau egal cu pretul de exercitare al optiunii vandute. Pragul de rentabilitate pentru optiunile Call este dat de pretul de exercitare a optiunii cumparate, la care se adauga debitul initial, iar pentru optiunile Put reprezinta pretul de exercitare a optiunii vandute, din care se scade creditul initial.
Pierderea maxima, in ambele cazuri, este limitata si se produce daca pretul futures la scadenta se situeaza la sau sub pretul de exercitare a optiunii cumparate. Pentru optiunile Call, pierderea este egala cu debitul initial platit, iar pentru Put este egala cu pretul de exercitare a optiunii vandute, din care se scade creditul initial. De exemplu, se vinde o optiune Put DEBRK Iun07, la un pret de exercitare de 2.25 lei/actiune pentru care se incaseaza o prima de 0,15 lei/actiune si se cumpara o optiune Put DEBRK Iun07, la un pret de exercitare de 2,15 lei/actiune pentru care se plateste o prima de 0,07 lei/actiune. Astfel, pragul de rentabilitate este de 2,25 lei - (0,15 lei - 0,07 lei) = 2.17 lei/actiune, iar profitul maxim este dat de creditul initial in valoare de 0,15 lei - 0,07 lei = 0,08 lei/actiune si se realizeaza in momentul in care pretul futures, la scadenta este mai mare sau egal cu 2,25 lei/actiune. Valoarea maxima a pierderii in cazul nostru este de 2,25 lei - 2,15 lei - (0,15 lei - 0,07 lei) = 0,02 lei/actiune si se inregistreaza daca pretul futures este mai mic sau egal cu 2,15 lei/actiune.

Ordine de tranzactionare disponibile la Bursa din Sibiu

Este cunoscut faptul ca piata futures si options se constituie ca un teritoriu favorabil unor multiple strategii de investitie si unor categorii diversificate de investitori.
Fie ca este vorba de strategii de speculatie care vizeaza obtinerea de profituri din diferentele de pret si care au o doza de risc mai ridicata, bineinteles asumata de a€žjucatori", despre hedging, strategie care urmareste protejarea portofoliilor sau a afacerilor impotriva riscurilor sau despre arbitraj, operatiune menita a exploata diferentele de pret dintre piata la termen si cea la vedere, toate trebuie aplicate corect, astfel incat finalitatea sa fie una pozitiva.
Totodata, de la micii speculatori si pana la jucatorii mari, companii sau fonduri de investitii, toti trebuie sa tina cont de oportunitatile de control ale investitiei pe care le ofera platforma electronica Eltrans.
Sintetizand, performantele unui investitor sunt dependente de modul cum acesta cunoaste capacitatea si functionalitatea unui ordin trimis in piata. Un plasament reusit este strans legat de tipul ordinului plasat, de pretul ales si durata de valabilitate a acestuia. In continuare, vom prezenta aceste ordine intr-un demers menit sa asigure informarea investitorilor. In functie de procedura de tranzactionare aleasa, identificam doua mari categorii de ordine: ordine la vedere si ordine ascunse. Ne vom opri la inceput asupra primei categorii, urmand ca in numarul urmator sa continuam cu cea de-a doua.

Anca Mates, ec. Departamentul optiuni BMFMS