Proprietarii de imobile care locuiesc intr-un bloc in care toate apartamentele sint bransate la sistemul centralizat de incalzire nu vor mai avea dreptul sa se debranseze.

Decizia a fost luata deja de conducerea Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), printr-un ordin privind noul regulament-cadru al serviciului public de alimentare cu energie termica, obtinut de MEDIAFAX. „Deconectarile individuale nu se pot executa in acele blocuri de locuinte in care nu s-au produs deconectari anterioare intrarii in vigoare a regulamentului", se precizeaza in ordinul ANRSC. Noul regulament interzice, totodata, deconectarea totala a unui consumator de energie termica fara sa se asigure incalzirea spatiului cu o sursa alternativa. De asemenea, el impune proprietarilor care doresc sa inlocuiasca sistemul de incalzire centralizat cu unul individual sa obtina o autorizatie de construire si acceptul scris al vecinilor, din care sa rezulte ca acestia cunosc influentele debransarii asupra „conditiilor de confort si de mediu" din spatiile pe care le detin in proprietate.

Regulamentul va fi prezentat consiliilor locale si judetene, respectiv Consiliului General al Municipiului Bucuresti si va intra in vigoare in 30 de zile de la aprobare. Contactat de MEDIAFAX, presedintele Autoritatii, Marian Cristinel Bigiu, a justificat interdictia prin faptul ca centralele termice individuale majoreaza costurile de incalzire pentru apartamentele conectate la sistemul central, polueaza si scad temperatura din locuinta vecina in cazul in care centrala nu este pusa in functiune.

Bigiu a explicat, de altfel, ca daca proprietarul unei locuinte cu centrala termica individuala lipseste o perioada in care aparatul nu functioneaza, peretii comuni cu apartamentul vecin se racesc si determina o scadere a temperaturii in acel spatiu.

Intrebat daca interdictia deconectarii de la un serviciu public nu incalca dreptul persoanei de a incheia o intelegere comerciala cu un alt furnizor, Bigiu a sustinut ca principiul proprietatii trebuie abordat si prin prisma faptului ca intr-un bloc exista spatii in proprietate comuna, iar conditiile de confort termic din apartamente se influenteaza reciproc.