350.000 RON pentru Turul ciclist al Romaniei

Editia cu numarul 44 a Turului ciclist al Romaniei a fost prefatata de o conferinta de presa onorata in premiera de seful ANS, Octavian Bellu, alaturi de care au fost prezenti Gavrila Vasilescu, presedintele de onoare al FRCT, senator de Botosani, localitate unde se va incheia pentru intaia oara competitia, Octavian Opris, Ion Badea, Constantin Vagnetti, Vasile Selejan, Adela Jasen, secretar general al BRD-GSG. Pentru a zecea oara consecutiv sponsor principal al Turului, BRD-GSG, va cotiza cu 90.000 RON, oferind tricoul galben primului clasat. Vor mai fi alaturi de organizatori firmele NIRO-60.000 RON, destinati celui mai bun sprinter, DHS Deva, 30.000 RON pentru liderul rutierilor nostri, aceleasi sume urmand sa revina ocupantilor primului loc in clasamentele cataratorilor si celor mai combativi ciclisti, recompensati de SERT si TNT. Au confirmat participarea la competitia ce va avea loc in perioada 23 iunie -1 iulie circa 80 de ciclisti din Austria, Bulgaria, cu doua echipe, Germania, Grecia, Olanda, Moldova, Romania, Serbia, Turcia. Tara noastra va fi reprezentata de lotul national de juniori, alaturi de Dinamo Secrom, Conpet Petrolul Ploiesti, Olimpia Delma, Intersport Miercurea Ciuc si Olimpic Campulung Muscel. Sperantele la primul loc neatins de romani, din 1997, cand a triumfat Florin Privache, se leaga de evolutiile lui Marius Petrache, care a beneficiat de un stagiu de pregatire in Elvetia de cateva luni oferit de forul international si de dinamovistul George Manu, clasat in primii patru la precedenta editie. Dintre premierele actualei editii se anunta prezenta a 30 de autoturisme Dacia Logan care vor insoti caravana, abordarea Transfagarasanului ca o catarare, pe parcursul a 40 km, datorita drumurilor impracticabile, cele trei transbordari, prima fiind la Pitesti, de unde caravana va porni la drum pentru a strabate cei 1.200 km, impartiti in opt etape, cu 21 sprinturi si 24 de catarari, incheierea competitiei la Botosani, unde gazdele promit un spectacol deosebit si premii pe masura pentru cei mai buni ciclisti si cei mai buni recitatori ai versurilor eminesciene in cadrul deosebit de la Ipotesti. Pe langa sumele oferite de sponsori pe parcursul si la finele competitiei, federatia va acorda premii primilor sase clasati dupa fiecare etapa, la care se vor adauga sumele promise de organele locale.

Handbal
Amariei ar dori sa revina la nationala

Castigatoare a Ligii Campionilor cu echipa daneza Slagelse, Carmen Amariei-Lungu, care nu mai face parte din lotul national dupa barajul cu Cehia pentru Mondialele de acum doi ani, cand a avut un conflict cu antrenorul Gheorghe Tadici, a confirmat
printr-un e-mail trimis FRH disponibilitatea de a participa la campania de calificare pentru turneul final din acest an. Tehnicianul a anuntat jucatoarele care vor aborda dubla cu Suedia la 3 si 9 iunie, dar nu este exclus ca, dupa o eventuala discutie cu apreciata handbalista, aceasta sa fie introdusa in lotul ce se va deplasa la Uddevalla pentru meciul de duminica. Nu este exclusa nici posibilitatea ca, in caz de calificare la turneul final din Franta, sportiva sa faca parte din lotul largit. Ambitii sunt de ambele parti dar, pana la urma, trebuie sa primeze echipa nationala, care are ca obiectiv nu numai calificarea si o medalie la Mondialele din Franta, ci si un loc pe podiumul JO de la Beijing. Nu trebuie neglijat faptul ca Suedia a intrecut in deplasare Austria magnatului Gunnar Prokop la 10 goluri diferenta, iar echipa masculina a intrecut acasa Letonia cu 31-27. In tara, vicecampioana Rulmentul Brasov le-a transferat pe coreeanca Woo-Sun Hee, considerata cea mai buna extrema dreapta din lume si pe portugheza Juliana Sousa.

Tenis
Victor Hanescu, eliminat la Roland Garros

Citeste si:

Hanescu a pierdut din primul tur al turneului de Grand Slam de la Roland Garros la al 19-lea favorit, argentinianul Guillermo Canas in trei seturi, 3-6, 1-6, 4-6. Competitia a fost influentata serios in primele doua zile de ploaie, dintre favorite fiind eliminate frantuzoaica Bremond si italianca Garbin.

Arte martiale
17 medalii la Edirne

Sportivii romani au castigat 17 medalii, dintre care patru de aur, cinci de argint si sase de bronz la turneul international de la Edirne-Turcia, unde au evoluat 250 de participanti. S-au impus Aurel Ghita, Madalina Popescu, Oana Florea si Andreea Vlad. In aceeasi perioada au avut loc si Mondialele de kempo la Budapesta, unde reprezentantii nostri au ocupat primul loc in ierarhia pe natiuni, devansand concurentii din tara gazda.

Atletism
Crosul generatiilor in Capitala
Sambata va avea loc, pe un traseu din preajma stadionului national Lia Manoliu, competitia Crosul generatiilor, adresata amatorilor cu varste cuprinse intre 7 si peste 65 de ani. Premiile acordate primilor cinci clasati la cele sapte categorii: 7-10, 11-14, 15-25, 26-35, 36-50, 51-65 si peste 65, vor consta in televizoare, biciclete, telefoane mobile, DVD-uri, CD-uri, ventilatoare etc. Zilele trecute au trecut prin Romania alergatorii reprezentand 80 de natiuni angrenati in maratonul World Harmony Run, care vor strabate 27.000 km prin 80 de tari. De consemnat si performanta nepalezului Raj Rai, care a castigat maratonul desfasurat pe Everest, la cea mai mare altitudine din lume, cu startul la 5.356 metri si sosirea la 3.436 metri deasupra nivelului marii.