O crima comisa in 1958 e la un pas de un deznodamint inedit. Dosarul penal a fost rezolvat abia in 1973, dar in aceste zile isi asteapta finalizarea, la Vatican, un alt dosar: cel de canonizare a victimei, Veronica Antal din Nisiporesti - Neamt. Este
O crima comisa in 1958 e la un pas de un deznodamint inedit. Dosarul penal a fost rezolvat abia in 1973, dar in aceste zile isi asteapta finalizarea, la Vatican, un alt dosar: cel de canonizare a victimei, Veronica Antal din Nisiporesti - Neamt. Este prima femeie din Romania care intra in rindul sfintilor catolici.

Veronica Antal a fost ucisa in august 1958, cind se intorcea de la biserica, in incercarea de a-si apara fata de un violator fecioria, pe care si-o inchinase lui Dumnezeu. Un nevinovat a stat sapte luni in arest sub banuiala ca ar fi fost autorul crimei. Dosarul penal a fost rezolvat abia dupa 15 ani, cind o femeie aflata pe patul de moarte a dezvaluit identitatea adevaratului ucigas. Intre timp insa, comunitatea catolica locala a dezvoltat un adevarat cult pentru Veronica. Minunile savirsite de ea dupa moarte au dus, in anul 2003, la deschiderea dosarului de canonizare. Acesta a fost finalizat in noiembrie anul trecut si a fost trimis la Vatican.

Biserica Catolica mai are un sfint de origine romana: Ieremia Valahul. Insa acesta a trait pe vremea lui Mihai Viteazul si a fost canonizat in anul 1983. Veronica Antal a fost insa contemporana cu multi dintre noi, rude ale ei si oameni care au cunoscut-o inca traiesc. Cotidianul a vorbit cu ei, dar si cu cel care a fost acuzat pe nedrept de uciderea sfintei.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.