Va propun un scenariu: inchiderea Arpechim e doar o mutare din crincenul joc de sah avind ca miza (in)dependenta energetica a UE.

Saptamina trecuta, Romania a ramas singura dintre tarile asociate in proiectul Nabucco care nu a negociat si nu a semnat, la nivel de state, un acord cu Rusia privind alimentarea directa cu petrol sau cu gaze. Tarile partenere in Nabucco - proiect care face parte din programul de energie trans-europeana adoptat de UE - sint Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria, prin companiile Botas, BulgarGaz, TransGaz, MOL, respectiv OMV, care detin cite 20% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH, infiintata in 2004 la Viena.

Faptele: Turcia are un gazoduct direct cu Rusia, realizat in cadrul unui parteneriat strategic si inaugurat in 2005. Se numeste Blue Stream si trece pe sub Marea Neagra. In martie 2007, guvernul de la Budapesta a semnat direct cu Moscova ca se implica in realizarea unei alternative la Nabucco, constind in extinderea retelei Blue Stream prin sudul Romaniei, pe traseul Turcia-Bulgaria-Serbia-Croatia-Ungaria. Si, tot in martie, Putin a parafat cu presedintele Bulgariei si cu premierul Greciei acordul de construire a unui oleoduct care sa lege Rusia de Marea Egee, prin portul Burgas de la Marea Neagra si apoi prin orasul elen Alexandropolis. In fine, joia trecuta, pe 24 mai, Putin, aflat in vizita la Viena, a binecuvintat contractul dintre Gazprom si OMV privind construirea unui urias depozit de gaze in Austria si aprovizionarea constanta a acestei tari pina in 2027.

Ce inseamna toate acestea in scenariul meu aparent absurd? Inseamna ca Romania a ramas singura dintre tarile Nabucco care nu si-a vindut inca independenta energetica, iar acum este strinsa intr-un cleste perfect, format din actualele si viitoarele ramuri ale retelelor Gazprom. In acest context, se impun citeva intrebari: poate fi interpretata inchiderea Arpechim ca un avertisment romanesc la adresa OMV (si, indirect, a rusilor)? Avem de-a face, fara indoiala, cu o mutare politica, dar este ea una bine gindita sau una disperata? Este dispus si capabil Basescu sa se faca „frate" cu Patriciu (a carui rafinarie, Petromidia, este principalul beneficiar dupa inchiderea Arpechim), pentru a contracara asaltul Gazprom? Exista vreo legatura intre parteneriatul dintre Petromidia si compania de stat azera Socar si diminuarea drastica a sanselor conductei Nabucco (preconizata sa aduca gaze si din Azerbaidjan)?