Sosirea gigantului Nokia in judetul Cluj da apa la moara afacerilor cu terenuri, duse prin comisiile de fond funciar.

Prefectul de Cluj, Alin Tise, a dezvaluit ieri ca in zona comunelor Jucu si Apahida, aflate in imediata vecinatate a viitorului parc Nokia, au aparut probleme cu retrocedarile de terenuri. „Exista un interes deosebit pentru aceste terenuri si am constatat ca a crescut cererea de eliberare a titlurilor de proprietate pentru ele. Anumite terenuri sint deja promise ca vindute catre anumite persoane", sustine Tise. In calitate de sef al Comisiei judetene de fond funciar, el a decis sa nu mai semneze eliberarea titlurilor de proprietate pentru zonele Jucu si Apahida pina la verificarea fiecarui dosar in parte.

Problema este, spune prefectul, ca, pina sa fie anuntata investitia Nokia, membrii comisiilor locale de fond funciar au declarat pe proprie raspundere ca nu mai au teren disponibil in aceste zone. „Nu au onorat cereri de eliberare de titluri vechi de ani buni, pe motiv ca nu exista teren. Dar, recent, au venit la prefectura titluri semnate de oficialii celor doua comune (saptamina trecuta am primit cinci pentru Jucu si doua pentru Apahida) privind punerea in posesie a anumitor persoane. Acum de unde au brusc teren? Este o ilegalitate sa declari ca nu mai ai pamint, dar apoi sa acorzi titluri", sustine Tise. Potrivit acestuia, membrii Comisiei locale de fond funciar pot fi acuzati de fals in declaratii publice.

Suprafata de teren revendicata in jurul viitorului parc industrial Tetarom III, unde va fi si fabrica Nokia, este de 100 de hectare. In prezent, „pretul de tranzactionare al unui metru patrat de teren in zona este intre 8 si 17 euro", spune specialistul imobiliar Sanda Moldovan. „Sigur ca sint zone unde se cere mai mult, dar deocamdata atit se ofera. Este adevarat ca imediat dupa vestea ca acolo vine Nokia a crescut interesul pentru cumpararea terenurilor in zona respectiva", mai afirma ea.

Prefectura Cluj va demara controale, de saptamina viitoare, in fiecare comuna, pentru a se vedea ce probleme sint la aplicarea legilor proprietatii. Primarii gasiti vinovati de nesolutionare in termen a cererilor vor primi amenzi care pot ajunge si la 100.000 de lei.