Consortiul condus de banca Royal Bank of Scotland a anuntat ca a decis sa faca o oferta de preluare a grupului ABN Amro, de 38,40 euro pe actiune, valoarea totala fiind astfel de 71,1 miliarde euro, relateaza Reuters, preluata de NewsIn. Grupul banca

Consortiul condus de banca Royal Bank of Scotland a anuntat ca a decis sa faca o oferta de preluare a grupului ABN Amro, de 38,40 euro pe actiune, valoarea totala fiind astfel de 71,1 miliarde euro, relateaza Reuters, preluata de NewsIn. Grupul bancar Fortis, care este membru al acestui consortiu impreuna cu banca spaniola Santander, a precizat ca bancile planuiesc sa ofere 30,40 euro in numerar plus 0,844 noi actiuni RBS pentru fiecare actiune ABN, oferta totala ridicandu-se astfel la 71,1 miliarde euro (95,7 miliarde dolari). Odata achizitionat, ABN va fi divizat intre membrii consortiului. Fortis a adaugat ca bancile mizeaza pe un nivel al economiilor, care sa se ridice la 4,23 miliarde euro si majorari ale profitului de 1,22 miliarde euro pana la sfarsitul anului 2010. Propunerile consortiului au fost pana in acest moment refuzate de managementul ABN Amro, care a acceptat oferta de preluare facuta de grupul bancar britanic Barclays, ce se ridica la 63 miliarde euro. Grupul ABN Amro a fost de acord sa fie achizitionat de catre grupul britanic Barclays si sa vanda banca LaSalle grupului Bank of America contra sumei de 21 miliarde dolari. Insa intelegerea a cazut, deoarece s-a constatat ca este nevoie de aprobarea actionarilor pentru ca LaSalle sa fie vanduta. Aceasta oferta nu impune nicio conditie legata de finantare, insa depinde de rezultatul votului actionarilor ABN Amro privind vanzarea diviziei americane a bancii olandeze, LaSalle, a afirmat banca Fortis. Intr-un memorandum publicat la data de 5 mai se precizeaza detalii despre impartirea bancii in cazul in care oferta consortiului va fi acceptata.

Santander si Fortis

Achizitionarea ABN Amro ar putea ajuta banca Santander sa se extinda in Italia si sa-si dubleze segmentul de piata in Brazilia, unde este a doua banca ca marime dupa ABN, comenteaza Bloomberg. Totodata, banca Fortis va prelua activitatile din Olanda, precum si diviziile de clienti privati si administrare a activelor. Iar Royal Bank of Scotland va prelua activitatile din America de Nord, Asia, Europa (exceptie facand divizia italiana Antonveneta) si divizia de servicii bancare pentru institutii financiare din America Latina, exceptie facand Brazilia, precum si divizia Global Clients. Executivul Barclays, John Varley, a declarat ca doreste sa creeze "una dintre cele mai bune banci din lume" odata cu achizitionarea ABN. Un oficial al Barclays a relatat ca se fac "progrese excelente" in legatura cu oferta propusa de ei, insa "chestiuni importante trebuie revizuite in urmatoarele sase saptamani". Acestea includ si castigarea aprobarii din partea bancii LaSalle, inainte de a face o oferta formala actionarilor ABN Amro, declara acelasi oficial al bancii.

Al treilea gigant

Daca preluarea ABN de catre grupul condus de Royal Bank va avea succes, aceasta va fi a treia mare preluare din istorie, dupa America OnlineInc, ce a achizitionat contra sumei de 186 miliarde dolari Time Warner Inc in 2000 si fuziunea de 185 miliarde dolari, a Vodafone Air Touch cu Mannesmann AG in 1999. Consortiul Royal Bank se asteapta ca oferta pentru ABN Amro sa inceapa la data de 13 august si sa se incheie in ultimul trimestru al anului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.