Anchetatorii romani se afla pe urmele altor piese dacice, fiind localizate in afara tarii obiecte de tezaur - monetare si arheologice - pe care autoritatile de la Bucuresti spera sa le recupereze. Seful Politiei Romane, chestorul principal Dan Val
Anchetatorii romani se afla pe urmele altor piese dacice, fiind localizate in afara tarii obiecte de tezaur - monetare si arheologice - pe care autoritatile de la Bucuresti spera sa le recupereze. Seful Politiei Romane, chestorul principal Dan Valentin Fatuloiu a declarat, ieri, aflat intr-o vizita la Alba Iulia, ca anchetatorii romani au localizat in strainatate, in afara bratarilor dacice din aur, piese de tezaur, monetare si arheologice, despre care exista indicii clare ca fac parte din obiecte sustrase din siturile din Muntii Orastiei.
Totodata, chestorul principal a explicat ca in acest moment anchetatorii romani poarta discutii cu autoritatile din diverse tari europene in vederea recuperarii bunurilor de tezaur. "Nu pot sa destainui unde si cum, sunt proceduri judiciare, se fac expertize si urmeaza ca, pe baza cooperarii judiciare, ca si in celelalte cazuri, sa le recuperam atunci cand se autentifica ca ele provin din acest patrimoniu. Dar datele probeaza ca piesele fac parte din acest caz", a adaugat Dan Valentin Fatuloiu, citat de Rompres. La randul sau, procurorul general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Augustin Lazar, a subliniat ca "activitatea investigativa continua si se recupereaza in continuare piese arheologice importante, atat din tara, cat si din strainatate". E vorba nu numai de bratari, ci si de piese monetare si alte obiecte arheologice, a conchis Lazar.
Intalnire la Alba-Iulia
Specialisti si experti din mai multe tari europene si SUA, printre care ofiteri de la Interpol si Europol, participa, saptamana aceasta, la Alba Iulia, la o conferinta cu tema "Traficul ilicit cu bunuri furate din siturile arheologice situate in Europa Centrala si de Sud-Est". In cadrul intrunirii sunt prezentate lucrari de specialitate in domeniul traficului cu bunuri arheologice. Potrivit organizatorilor, se realizeaza, astfel, un schimb util de experienta si informatii cu privire la modurile de operare folosite de traficanti, precum si la metodele de investigare folosite de politie in colaborare cu celelalte institutii cu atributii in combaterea acestui fenomen, la nivel national si international. Potrivit Rompres, conferinta de la Alba Iulia este organizata de Directia de Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, in colaborare cu Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, Universitatea "1 Decembrie 1918" Alba Iulia si Inspectoratul de Politie al Judetului Alba. Printre invitati se afla reprezentanti ai Biroului National Interpol, Ministerului Culturii si Cultelor, Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, Autoritatii Nationale a Vamilor, Institutului de Arheologie Cluj. De asemenea, vor fi prezenti 20 de procurori care au in zona de competenta situri arheologice, precum si ofiteri de politie cu atributii pe linia protejarii patrimoniului cultural national din Arad, Botosani, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Hunedoara, Iasi, Maramures, Mures, Sibiu, Timis si Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.