Un studiu realizat in luna mai pe 1.000 de oraseni, cu varste cuprinse intre 15 si 59 de ani a indicat printre principale obiceiuri "rele" ale romanilor faptul ca aproape jumatate dintre intervievati nu respecta orarul meselor, avand maxim 2 mese pe
Un studiu realizat in luna mai pe 1.000 de oraseni, cu varste cuprinse intre 15 si 59 de ani a indicat printre principale obiceiuri "rele" ale romanilor faptul ca aproape jumatate dintre intervievati nu respecta orarul meselor, avand maxim 2 mese pe zi si, mai mult de jumatate dintre ei (58%) nu fac niciodata sport. Selectia alimentelor se face in principal dupa gust, fara preocuparea fata de caracteristicile nutritive si, in special barbatii, includ frecvent in meniul lor semipreparatele in defavoarea alimentelor proaspete. Mai mult, igiena orala este deficitara, doar putin peste o treime dintre intervievati afimand ca se spala pe dinti cel mult o data pe zi. Dintre mesele obisnuite ale romanului, in proportie de 80% predomina cina, 12% neluand niciodata micul dejun. In timpul mesei, mai mult de jumatate dintre romani lucreaza, citesc sau folosesc PC-ul si cu toate acestea, timpul alocat mesei, in proportie de 66%, se reduce la 5-15 minute. Prospetimea este principala caracteristica dupa care romanii se ghideaza in alegerea "sanatoasa" a unui produs alimentar urmata de reputatia producatorului. Totusi, ca obicei bun s-a remarcat faptul ca, 92% dintre romani consuma de obicei mancare gatita, iar 69% consuma salate. Doar 15% mananca de obicei la fast food. Tinerii (15-25) mananca mai putina salata si mancare gatita decat persoanele in varsta; iar semipreparatele si mancarea rece sunt preferatele persoanele cu venituri mari. Consumul de lichide este si el deficitar la femei, aproape un sfert dintre repondente consumand sub un litru pe zi. Dupa masa insa, trei sferturi dintre repondenti au afirmat ca beau imediat sau la maxim 5 minute o bautura alcoolica. In privinta somnului, 74% dintre repondenti dorm intre 6 si 8 ore/noapte, si, mai mult de o treime dintre romani de culca in jurul orei 24.00. Pentru relaxare, doar mai putin de o treime dintre romani isi petrece timpul liber cu prietenii, in fiecare weekend. Poate pentru ca au de fapt de lucru acasa (33% isi iau de lucru acasa zilnic, iar 41% de cateva ori pe saptamana). Daca nu petrec cu prietenii, si nici nu au de lucru acasa, un sfert dintre romani isi ocupa mai mult de trei ore din timpul liber in fata televizorului. Studiul, intitulat "Obiceiuri bune, obiceiuri rele", a fost realizat de Ipsos Interactive Research la comanda Unilevel, companie extrem de importanta pe piata bunurilor de larg consum. (Carmen POPESCU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.