Fondul Monetar International considera prematura reducerea ratelor dobanzilor in Romania, intrucat anticipeaza o revenire pe crestere a ratei inflatiei in a doua parte a anului si la inceputul anului viitor. "Cred ca FMI vede o revenire a inflatiei i

Fondul Monetar International considera prematura reducerea ratelor dobanzilor in Romania, intrucat anticipeaza o revenire pe crestere a ratei inflatiei in a doua parte a anului si la inceputul anului viitor. "Cred ca FMI vede o revenire a inflatiei in a doua parte a anului si a doua jumatate a anului viitor si, in acest context, o reducere a dobanzilor pare mai degraba ca tine cont de trecut decat de viitor", a declarat, ieri, la Bucuresti, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, Juan Fernandez Ansola.
El a aratat ca inflatia la sfarsit de an este anticipata la 4,5-5,5%, fata de 3,77% la finele lunii aprilie. Tinta oficiala a Bancii Nationale a Romaniei este de 3-5%.
Ansola a subliniat ca nu se refera la o anumita reducere de dobanzi, ci la ideea generala, si a recomandat bancii centrale sa tina cont mai mult de evolutiile viitoare.

Masurile de creditare nu vor influenta prea mult piata

Noile masuri administrative anuntate de BNR in privinta creditarii nu vor influenta prea mult evolutia creditului neguvernamental, intrucat bancile vor trece de la politica "exportului" de portofolii de credite la inregistrarea lor in bilanturile proprii, apreciaza Fondul.
"Decizia BNR de eliminare a masurilor administrative si lasarea bancilor sa decida asupra noilor norme este modul corect in care trebuia sa se procedeze. Bancile trebuie sa aiba, insa, proceduri bune de administrare a riscurilor", a declarat marti, la Bucuresti, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez Ansola.
El a explicat ca vechile norme au facut ca bancile sa evite masurile BNR prin exporturi de credite, apreciind ca avansul imprumuturilor nu va fi semnificativ dupa relaxarea normelor. "Acum, ca nu mai exista masuri administrative, totul va fi vizibil si suma (creditelor - n.r.) nu va creste semnificativ", a mai spus Fernandez Ansola.
Reprezentantul FMI a mai apreciat ca rezervele minime obligatorii, una dintre ultimele masuri administrative ale bancii centrale, trebuie reduse cu precautie.

Economia, neafectata de scandalurile politice

Situatia politica nu pare sa fi afectat economia romaneasca, iar fluxurile de investitii straine directe par sa continue, a declarat Juan Jose Fernandez Ansola.
"Situatia politica nu pare a afecta economia. Nu am vazut prea multe efecte si nu pe crestere economica. Investitiile par a continua", a spus Fernandez Ansola.
Reprezentantul FMI a aratat ca investitorii se concentreaza pe termen lung in Romania si se asteapta ca situatia se va calma.
"Sper ca acest lucru (reducerea tensiunilor politice - n.r.) se va intampla", a mai aratat Fernandez Ansola.
Boardul FMI a discutat, saptamana trecuta, raportul privind consultari macroeconomice anuale cu autoritatile romane.

Deficitele se vor incadra in tinte

Deficitul de cont curent al Romaniei si deficitul bugetar vor creste in acest an comparativ cu anul trecut, fara sa depaseasca insa estimarile oficiale, a declarat marti, la Bucuresti, reprezentantul Fondului Monetar International (FMI) pentru Romania si Bulgaria, Juan Fernandez Ansola.
El a aratat ca deficitul de cont curent va urca la 11,5% din PIB, de la 10,3% anul trecut.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, pentru care autoritatile romane au stabilit un plafon de 2,8% din PIB, peste deficitul de 1,7% din PIB consemnat anul trecut, Ansola a afirmat ca acesta se va incadra in tinta.
Astfel, deficitul va fi sub pragul de 3% stabilit de Uniunea Europeana in Pactul de Stabilitate si Dezvoltare si va respecta unul dintre criteriile pentru adoptarea monedei unice europene.

Deficitul de cont curent si presiunile inflationiste raman periculoase

Deficitul de cont curent si presiunile inflationiste - cauzate de cererea interna ridicata, avansul creditelor si al salariilor - si politica fiscala expansionista reprezinta riscuri cu care s-ar putea confrunta economia romaneasca, a declarat, marti, la Bucuresti, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Juan Jose Fernandez Ansola.
"Consiliul Director recomanda intarirea politicii fiscale, pentru a controla cererea, si adoptarea unor obiective fiscale prudente", a mentionat Fernandez Ansola, intr-o conferinta de presa.
El a aratat ca una dintre concluziile consultarilor se refera la cresterea veniturilor bugetare si la consolidarea sistemului de impozitare.
De asemenea, reprezentantii FMI sunt de parere ca Romania trebuie sa evite reevaluarea deficitului bugetar.
"Cresterea salariilor este incompatibila cu tintele Romaniei. Fondul recomanda o singura crestere pe an si aceasta trebuie sa fie moderata", a afirmat Fernandez Ansola.
Totodata, Fondul recomanda mentinerea deficitului bugetar in intervalul 1-1,5% din PIB, nivel inferior celui inregistrat in 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.